BlackRock преговаря с правителства за инвестиции в електроенергийния капацитет

BlackRock преговаря с правителства за инвестиции в електроенергийния капацитет

Най-големият фонд за управление на активи в света е BlackRock преговаря с различни правителства за начини за финансиране на критични инвестиции в подкрепа на изкуствения интелект, включително за увеличаване на електроенергийния капацитет. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Лари Финк, който говори дистанционно на среща в Рим на бизнес групите от държавите от Г-7, предаде Ройтерс.

ИИ се разглежда като основен инструмент за стимулиране за глобалната производителност, но за целта са нужни центрове за данни и заводи за полупроводници, които изискват огромни количества електроенергия.

Конференцията предшества срещата през тази седмица в Италия на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-7.

„Тези центрове за данни с изкуствен интелект ще изискват повече мощност от всичко, което някога сме могли да си представим. Ние от Г-7 нямаме достатъчно мощност“, каза Финк. „Мисля, че това ще създаде истинско конкурентно предизвикателство за страните“, добави той.

Центровете за данни вероятно ще бъдат построени там, където електроенергията е по-евтина, което повишава нуждата от държавни субсидии в райони, където разходите за енергия не са конкурентни, коментира Финк.

Инвестициите за изграждане на центрове за данни и фабрики за чипове, подкрепящи ИИ технологиите, които BlackRock оценява на „трилиони долари“, изискват участието на частни инвеститори и биха могли да бъдат чудесна възможност за пенсионните фондове и застрахователите, каза Финк.

Миналата седмица Япония заяви, че предвижда необходимостта от производство на електроенергия да нарасне с 35% до 50% до 2050 г. поради нарастващото търсене от заводи за полупроводници и центрове за данни, поддържащи ИИ.

„В момента водим разговори с много правителства за това как можем да привлечем частен капитал“, коментира Финк, като добави, че държавите от Г-7 не могат да поемат разходите предвид риска от „фискална криза“.

„Дефицитите, които виждаме в Г-7, се превръщат в бреме за моите деца, вашите деца, нашите внуци“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ