Докато технологичните компании се изтеглят от Русия, Китай гледа с притеснение

Докато технологичните компании се изтеглят от Русия, Китай гледа с притеснение

Докато технологичните компании се изтеглят от Русия, Китай гледа с притеснение

Обширните усилия на Apple и други западни технологични компании да ограничат бизнеса си с Русия заради войната в Украйна повдигнаха въпрос за потребителите на техните продукти в Китай: Може ли същото да се случи и в азиатската страна?

Голяма част от загрижеността на китайските клиенти е насочена към Apple, която подобно на Google, Microsoft и други технологични гиганти предприе бързи действия, за да ограничи бизнеса си в Русия, след като президентът Владимир Путин нареди на руските военни да нахлуят в Украйна на 24 февруари.  Компанията спря продажбите и износа на продукти, ограничи услугите като Apple Pay и премахна руските държавни медии RT News и Sputnik News от Apple Store извън Русия, пише Си Ен Би Си.

Руското нахлуване в Украйна, както и последвалият глобален отговор, бяха наблюдавани отблизо в Азия, където има дългогодишно напрежение между Китай и самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин счита за своя територия. Китайският лидер Си Дзинпин каза, че „обединението“ с Тайван е неизбежно и не изключи използването на сила за постигането му, въпреки че тайванското правителство твърди, че няма признаци за предстоящо нападение.

Китайските власти отхвърлят всяко сравнение между Тайван и Украйна, заявявайки, че от двете само Украйна е независима държава. Някои онлайн коментатори в Китай обаче отправиха критики по посока Apple за действията на компанията в Русия и казаха, че Китай трябва да се подготви за подобни тактики.

„Ако един ден Китай най-накрая реши да освободи Тайван, кой може да гарантира, че собствените ни модели iPhone няма да бъдат деактивирани?“, попита един потребител в Zhihu - китайска платформа, подобна на Quora.

Според експерти обаче за Apple ще бъде трудно да напусне Китай, който е ключов производствен център за компанията, както и третият по големина пазар след Съединените щати и Европа.

„Това е много по-различна история от случващото се в Русия“, коментира Кендра Шефер, ръководител на технологичните изследвания в Trivium.

Шейфър посочи, че китайските разпоредби изискват Apple и други компании да съхраняват информацията на китайски клиенти на сървъри в страната.

„Въпросът би бил дали изтеглянето от Китай означава, че Apple не само губи своите клиенти, но и дали няма да изгуби напълно всичките си клиентски данни?“, добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна
Кризата на кариерната идентичност