Два европейски сателитни оператора се сливат, за да се конкурират със SpaceX

Два европейски сателитни оператора се сливат, за да се конкурират със SpaceX

Два европейски сателитни оператора се сливат, за да се конкурират със SpaceX

Британският сателитен оператор OneWeb и френският му конкурент Eutelsat планират да обединят сили в сделка, с която да им помогне да се изправят срещу SpaceX на Илон Мъск, пише Си Ен Би Си.

Сливането трябва да се осъществи в сделка изцяло в акции, при която Eutelsat ще издаде 230 млн. нови акции и ще ги обмени за всички останали акции на OneWeb. Акционерите на OneWeb и Eutelsat ще притежават съответно 50% от обединената фирма. Сделката оценява OneWeb на 3,4 млрд. долара.

Новата компания се очаква да генерира приходи от приблизително 1,22 милиарда долара приходи през фискалната 2022-23 година, казаха от двете фирми.

Доминик Д’Инин и Ева Бернеке от Eutelsat ще продължат да изпълняват съответните си роли като председател и главен изпълнителен директор на новото дружество, докато индийския предприемач Сунил Бхарти Митал, който има голям дял в OneWeb, ще стане негов съпредседател.

OneWeb иска да изпрати 648 сателита в ниска околоземна орбита, които биха помогнали за създаване интернет покритие в селските райони с ограничен достъп до интернет. Понастоящем компанията има 428 спътника в орбита, които сега ще бъдат комбинирани с 36-те спътника геостационарна орбита на Uutelsat

OneWeb, отдавна рекламиран като конкурент на огромния сателитен интернет проект Starlink на SpaceX и проектa Kuiper на Amazon, се сблъска с трудности при превръщането на високите си амбиции в жизнеспособен икономически модел.

Компанията излезе от фалит през 2020 г. с помощта на правителството на Обединеното кралство, след като изгори милиарди долари от инвестиции в рисков капитал. Правителството даде на фирмата 500 млн. долара като част от спасителен пакет, които донесе на Лондон значителен дял в компанията.

Стартъпът беше засегнат и от замразяването на изстрелванията на ракети от Русия след нахлуването на Москва в Украйна и беше принуден да се обърне за подкрепа към SpaceX.

OneWeb се ​​надява, че сливането с Eutelsat ще помогне за преобръщане на съдбата й, като главният изпълнителен директор  на компанията Нийл Мастърсън нарече този ход „още една смела стъпка“ към изпълнението на мисията на компанията.

„Тази комбинация ускорява нашата мисия да предоставяме свързаност, която ще промени живота на хората в голям мащаб и ще създаде бързо развиваща се, добре финансирана компания, която ще продължи да създава значителна стойност за нашите акционери“, каза Мастерсън.

Инвеститорите обаче не изглеждат особено впечатлени от сделката, като акциите на Eutelsat се търгуват на най-ниското си ниво от края на 2020 г. Eutelsat заяви, че временно ще спре дивидентите си, за да се съсредоточи върху внедряването на сателитната група на OneWeb.

Сделката подлежи на различни регулаторни одобрения, включително строг процес за проверка на националната сигурност в Обединеното кралство. Очаква се да приключи до първата половина на 2023 г.

Транзакцията изключва „специален дял“, притежаван от правителството на Обединеното кралство, който му дава думата по въпросите на националната сигурност, включително стандартите за сигурност на мрежата на OneWeb и местоположението на централата му.

Съгласно условията на споразумението, OneWeb ще продължи да търгува под съществуващото си име и ще запази седалището си в Обединеното кралство. Eutelsat, която е листната в Париж, планира допълнително листване на Лондонската фондова борса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ