Британското правителство купува дял от фалиралата сателитната фирма OneWeb

Британското правителство купува дял от фалиралата сателитната фирма OneWeb

Британското правителство купува дял от фалиралата сателитната фирма OneWeb

Консорциум, включващ правителството на Обединеното кралство и индийската холдингова компания за телекомуникации Bharti Global, спечелиха търга в Ню Йорк за закупуване на телекомуникационната компания OneWeb, съобщава BBC. Британското правителство предложи 500 милиона долара за придобиване на 20% дял в OneWeb. 

Базирана в Лондон фирма, която изстреля 74 сателита в Космоса, подаде заявление за фалит на 27 март. По време на своето съществуване компанията привлече около 3,3 милиарда долара инвестиции от редица големи компании, включително SoftBank, Airbus SE и Qualcomm Inc.

OneWeb се ​​занимаваше с производство на нискоорбитни спътници, които трябваше да предоставят широколентов достъп до мрежата до най-отдалечени точки на планетата. Първият етап на въвеждане в експлоатация включваше формирането на първоначалното групиране и активиране на първите демо версии на клиентските терминали до края на 2020 г. Началото на търговската експлоатация за морските, авиационните, щатските и бизнес зоните беше планирано за 2021 г.

Британското правителство се надява, че сателитната мрежа на OneWeb ще бъде в състояние да се конкурира с Galileo, сателитната навигационна система на ЕС. Великобритания загуби достъп до използването на Galileo за военни цели след излизането си от Европейския съюз.

"Тази сделка подчертава мащаба на амбициите на Великобритания на глобалната сцена. Нашият достъп до глобален парк от спътници има потенциал да свърже милиони хора по целия свят към широколентови мрежи, много от които за първи път, а сделката предоставя възможност за по-нататъшно развитие на нашата силна разширена производствена база точно тук, във Великобритания", коментира държавният секретар по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма. 

Въпреки че е изключително добра новина за персонала на OneWeb, решението на правителството на Обединеното кралство да се включи в компанията учуди хората от космическия сектор, пише ВВС. Някои от по-утвърдените участници поставят под въпрос финансовата жизнеспособност на широколентовите мегазвезди при положение, че SpaceX изгражда още по-голяма мрежа, а Amazon отдавна говори за въвеждането на своя собствена версия. Това са изключително скъпи начинания, включващи множество изстрелвания на ракети и изискват постоянен ангажимент, а сателитите трябва да бъдат освежени, да заменят застаряващите и неуспешни единици, но и да се възползват от новите технологични разработки.

Сателитните приложения на Обединеното кралство Catapult подготвят бяла книга, която да илюстрира начините за използване на първоначалното съзвездие на OneWeb с точни срокове. Но експертите предупреждават, че предстои да се реши въпроса за честотата, използвана за предаване на сигнали, за позициониране, навигация и синхронизация - такава, която ще изисква международно споразумение.

OneWeb, базирана в западен Лондон и с паралелни операции във Вирджиния, САЩ, първоначално е събрала 3 млрд. долара (2,4 млрд. паунда) инвестиции за изграждане на своето мегасъзвездие.

Ако се приеме, че не се появят регулаторни блокажи, OneWeb би трябвало скоро да може да възобнови производството и пускането на своите спътници. В момента космическият кораб е изграден във Флорида в партньорство с европейския космически гигант Airbus. Говори се, че това производство или поне част от него може да бъде преместено във Великобритания в бъдеще като част от новите договорености. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ