Facebook пробно спирала достъпа на потребители

Facebook пробно спирала достъпа на потребители

Facebook пробно спирала достъпа на потребители

От най-голямата социална мрежа Facebook са тествали лоялността на потребители, като преднамерено са предоставяли на група от тях некачествена услуга. Това съобщава онлайн изданието The Verge.

Става дума за експеримент от преди няколко години, когато хората на Марк Зукърбърг били силно притеснени от вероятността приложенията на Facebook за мобилната операционна система Android да бъдат премахнати от “магазина” на Google, посочва bTV.

В програмния код била добавена функция, която за часове имитирала блокиране на приложението. Целта била да се провери дали потребителят окончателно ще изостави социалната мрежа или ще премине към по-малко функционалния мобилен сайт на Facebook.

Според представител на компанията, експериментът е бил "изключително ценен" за нея. Не е известно колко от нищо не подозиращите хора са го оценили по същия начин, при положение, че именно с помощта на мобилните приложения на Facebook, сайтът е все по-предпочитано средство за комуникация – в това число и между георграфски отдалечени хора, които не биха могли да си позволят солените такси за роуминг.

Това е пореден случай, в който Facebook скандално експериментира с регистриралите се в нея. Преди време компанията влезе в обяснителен режим, след като се разбра, че чрез алгоритми за подбор на съдържанието на някои потребители са показвани конкретен вид публикации с цел да се провери как това влияе на емоциите им.

В Индия проектът internet.org, който гарантира безплатен достъп до Facebook и няколко други сайта, пък стана обект на критики, тъй като в крайна сметка "затваря" най-бедните потребители в такъв интернет, какъвто Марк Зукърбърг е решил да им даде.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ