Технологии

Мъск вижда три препятствия пред сделката за Twitter

Мъск вижда три препятствия пред сделката за Twitter

Мъск вижда три препятствия пред сделката за Twitter

Милиардерът Илон Мъск заяви, че има три основни препятствия, които трябва да бъдат преодолени, преди той да може да финализира покупката си на социалната мрежа Twitter, предаде Си Ен Би Си.

Офертата на Мъск за придобиване на платформата за 44 млрд. долара вече бе приета от борда на директорите на Twitter, като тази сделка ще има голямо въздействие върху света на социалните мрежи, особено като се имат предвид спорните виждания на главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX относно модерирането на съдържание и свободата на словото.

Съдбата на сделката обаче бе поставена под въпрос през последните седмици, след като милиардерът заплаши да се оттегли от нея заради опасения, свързани с броя на фалшивите профили в платформата. Той ще трябва да плати неустойка от 1 млрд. долара, ако се откаже от споразумението, като могат да последват и допълнителни съдебни дела.

Говорейки на събитие, организирано от Блумбърг във вторник, Мъск каза, че има редица „нерешени въпроси“, които ще трябва да бъдат уредени, преди той да може да продължи напред с поглъщането.

Той акцентира върху три въпроса, като на първо място е този за фалшивите профили. Опитите за манипулиране в социалните мрежи с фалшиви акаунти и ботове не са нещо ново, но Мъск иска по-голяма яснота от Twitter за това каква част от потребителската база са истинските хора.

 От Twitter твърдят, че броят на броят на фалшивите или спам профилите в социалната мрежа са под 5% от „монетизируемите“ дневно активни потребители. На събитието на Блумбърг Мъск  заяви, че „повечето хора, ползващи Twitter, вероятно са с друго впечатление“.

„Все още чакаме разрешение на този проблем, а той е много значим“, коментира той.

Миналата седмица независимият член на борда на директорите на Twitter Брет Тейлър, че мениджмънтът на компанията остава „ангажиран със сделката съгласно уговорените условия“.

Според Мъск втората голяма пречка пред сделката за Twitter е частта от дълга, необходима за финансирането ѝ.

През месец май шефът на Tesla се ангажира да плати 33,5 млрд. долара в брой за Twitter. Той също така получи 7,1 млрд. долара под формата на ангажименти за дялово инвестиране от инвеститори, сред които и съоснователя на Oracle Лари Елисън.

Мъск твърди, че останалата част от парите ще дойде под формата на банкови заеми, но все още не е ясно как точно ще се случи това. Въпреки че той е най-богатият човек в света, голяма част от състоянието на Мъск е обвързана с акциите на Tesla. Той продаде и обеща милиарди в книжа на компанията като обезпечение по заемите.

Третото голямо препятствие пред сделката е спечелването на одобрение от акционерите на Twitter. Очаква се инвеститорите да гласуват за сделката в края на юли или началото на август.

Миналият месец Миналия месец част от акционерите в Twitter заведоха дело срещу Мъск и самата компания заради хаотичното управление на процеса по придобиване.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ