НАСА показа още снимки от телескопа „Джеймс Уеб“

НАСА показа още снимки от телескопа „Джеймс Уеб“

НАСА показа още снимки от телескопа „Джеймс Уеб“

НАСА показа още кадри от телескопа „Джеимс Уеб“ по време на пресконференция във вторник от космическия център "Годард", щата Мериленд, предава БТА.

Бяха показани снимки на две мъглявини, илюстриращи жизнения цикъл на звездите, екзопланета и компактна група от галактики. Това се случи един ден, след като от космическата агенция на САЩ показаха кадър с обекти, за част от които се смята, че са на около 13 млрд. години.

Две слепени изображения показват изглед към мъглявината Южен пръстен, в центъра на която е позиционирана звезда, категоризирана като бяло джудже. Тя е покрита с дебели слоеве прах, които я карат на изглежда по-голяма.

"Всяко изображение е ново откритие", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън. Те "ще дадат на човечеството изглед към Вселената, каквато никога не сме я виждали преди".

Тази снимка показва Квинтетът на Стефан, който представлява група от пет галактики. Изображението е най-голямото, правено от „Джеймс Уеб“, като съдържа над 150 милиона пиксела и е изградено от почти 1000 отделни файла с изображения.

Последната снимка показва гигантска газова планета, обикаляща около звезда, подобна на Слънцето. Апаратът на НАСА е доловил следи от вода и доказателства за облаци и мъгла в атмосферата около планетата.

Телескопът „Джеймс Уеб“ е най-голямата и най-мощна астрономическа обсерватория, изпратена в космоса от човека, като стойността му е 10 млрд. долара. Той беше изстрелян в края на 2021 г. и има за цел да изследва най-старите звезди и галактики във Вселената, които са възникнали след Големия взрив, както и да търси потенциално обитаеми планети.  

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ