Телескопът „Джеймс Уеб“ започна историческата си мисия към дълбините на Космоса

Телескопът „Джеймс Уеб“ започна историческата си мисия към дълбините на Космоса

Телескопът „Джеймс Уеб“ започна историческата си мисия към дълбините на Космоса

След няколкократни отлагания космическият телескоп „Джеймс Уеб“ напусна Замята и постави началото на своята историческа мисия, предаде Би Би Си.

Съоръжението, което е на стойност 10 млрд. долара, бе изстреляно в орбита с ракетата-носител „Ариан 5“ от  космодрумът “Куру” във Френска Гвиана. Неговата задача е да разкрие повече информация за първите звезди, които са осветили Вселената след Големия взрив преди повече от 13,5 милиарда години. За целта той се отправя на едномесечно пътуване до планираната станция за наблюдение на 1,5 милиона км от Земята.

Телескопът носи името на Джеймс Едуин Уеб една от основните фигури зад програмата Аполо на НАСА и кацането на Луната.

„Джеймс Уеб“, чиято разработка отне 30 години, ще тръгне по стъпките „Хъбъл“, макар че инженерите от САЩ, Европа и Канада, работили по съоръжението, казват, че то е 100 пъти по-мощно от легендарния космически телескоп.

 „Уеб" е изключителна мисия“, коментира администраторът на НАСА Бил Нелсън.

„Това е ярък пример за това какво можем да постигнем, когато имаме големи мечти. Винаги сме знаели, че този проект ще бъде рисково начинание. Но, разбира се, когато искате голяма награда, обикновено трябва да поемате голям риск“, каза още той.

В основата на възможностите на новото съоръжение е неговото позлатено огледало с ширина 6,5 м. То е почти три пъти по-широко от главното огледало на „Хъбъл“.

По-добрите оптични възможности на съоръжението, комбинирани със  четири свръхчувствителни инструмента, ще позволят на астрономите да вникнат по-далеч в космоса, и по-назад във времето, откогато и да е било.

Друга важна задача за „Уеб“ е да изследва атмосферите на далечни планети. Това ще помогне на изследователите да преценят дали тези светове могат да поддържат живот, такъв каквото го познаваме на Земята.

„Ще навлезем в изцяло нов етап на астрофизиката, преминаваме нова граница. Това е нещото, което вълнува толкова много от нас, когато става въпрос за телескопа „Джеймс Уеб“, каза Хайди Хамел – планетарен астроном и един от учените, участващи в мисията.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ