Телескопът „Джеймс Уеб“ с първи кадри от най-далечните части на Вселената

Телескопът „Джеймс Уеб“ с първи кадри от най-далечните части на Вселената

Телескопът „Джеймс Уеб“ с първи кадри от най-далечните части на Вселената

Най-далечното изображение на Вселената, което е виждано досега във времето и пространството, беше показано в Белия дом, където американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис представиха заедно със служители на НАСА първото от серия изображения на телескопа „Джеймс Уеб“, съобщава Ройтерс.

Кадърът представлява галактически клъстер (куп), който разкрива най-детайлния поглед към ранната Вселена. Космическият обект е на 4,6 млрд. години и е наречен SMACS 0723. Комбинираната маса в купа действа като „гравитационна леща“, която изкривява пространството и така увеличава значително светлината, която идва от по-далечни галактики зад него.

„Това е нов прозорец в историята на нашата Вселена“, каза Байдън преди показването на снимката. "И днес ние ще да зърнем първата светлина, която е блеснала през този прозорец: светлина от други светове, обикалящи около звезди далеч отвъд нашата. Това е изумително за мен."

Поне едно от бледите, по-стари светлинни петна във „фона“ на снимката, която е комбинация от изображения на различни дължини на вълната на светлината, е на повече от 13 млрд. години, обяснява ръководителят на НАСА Бил Нелсън. Това го прави само с около 800 млн. години по-младо от Големия взрив – теоретичното явление, което поставя началото на разширяването на позната ни Вселена преди около 13,8 млрд. години.

По-късно във вторник се очаква НАСА да разпространи още 4 снимки. Те включват изображение на голяма газообразна планета извън Слънчевата система, две изображения на мъглявина, където се раждат и умират звезди с невероятна красота, както и класическо изображение на пет близко разположени галактики, които се обикалят една около друга, съобщава БТА.

Създаден да представя своите обекти главно в инфрачервения спектър, Webb е около 100 пъти по-чувствителен от своя 30-годишен предшественик, космическия телескоп Хъбъл.

Телескопът „Джеймс Уеб“ струва 10 млрд. долара и е най-големият и най-мощният изстрелван някога. Той е проектиран да надникне до зората на познатата ни Вселена. „Уеб“ беше изстрелян в космоса от НАСА и нейните европейски и канадски партньори на Коледа (25 декември) през 2021 г. от Френска Гвиана, Южна Америка.

Снимка: NASA (Twitter)

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна
С мъдър подход към емоциите