Nokia реализира първият в света телефонен разговор с триизмерен звук

 Nokia реализира първият в света телефонен разговор с триизмерен звук

Nokia реализира първият в света телефонен разговор с триизмерен звук

Финландската телекомуникационна компания Nokia е постигнала значителен пробив в технологията за гласова комуникация и е реализирала първия в света телефонен разговор, използващ триизмерен звук, предаде ДПА.

Технологията осигурява триизмерно звуково изживяване при комуникация, в сравнение с днешното монофонично при разговори със смартфон, където звукът е компресиран в един канал.

Първият разговор беше направен от президента и главен изпълнителен директор на Nokia  Пека Лундмарк до Стефан Линдстрьом, специален отговорник на Финландия по въпросите на цифровизацията и новите технологии, използвайки технологията "Проект за партньорство от 3-то поколение" (3rd Generation Partnership Project - 3GPP) "Поглъщащи гласови и аудио услуги" (Immersive Voice and Audio Services - IVAS) през 5G мрежа.

"Ние демонстрирахме бъдещето на гласовите повиквания", коментира Лундмарк. "Тази новаторска аудио технология ви отвежда в средата на обаждащия се, създавайки пространствено и масово подобрено изживяване при слушане на гласови и видео разговори, предлагайки значителни предимства за корпоративни и индустриални приложения", допълни той.

Базираната във Финландия компания добави, че технологията IVAS кодек все още не е внедрена в мобилните мрежи.

"Завладяващото гласово и аудио изживяване на живо, активирано от IVAS, подобрява богатството и качеството на разговора, а триизмерното звуково изживяване прави взаимодействието по-реалистично и ангажиращо, като носи изобилие от нови ползи за личната и професионалната комуникация", каза Линдстрьом.

В момента технологията IVAS се използва в приложения като Netflix, Apple Music и  Disney Plus, за да предложи реалистично аудио изживяване на потребителите, съобщава технологичният сайт theverge.com., цитиран от БТА.

"Гордея се с водещата роля, която изследователите и инженерите на  Nokia  изиграха в създаването на тези новаторски завладяващи гласови и аудио технологии. Благодарение на стандартизацията, сега целият свят ще се възползва от тази иновация", каза президентът на компанията Джени Лукандер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ