Технологии

Ответен удар: Китай забранява използването на чипове на американска компания във важни проекти

Ответен удар: Китай забранява използването на чипове на американска компания във важни проекти

Ответен удар: Китай забранява използването на чипове на американска компания във важни проекти

Продуктите, произведени от американската компания Micron Technology, представляват риск за националната сигурност, заяви Китай, цитиран от Би Би Си.

Китайската администрация на киберпространството (CAC) обяви в неделя, че най-големият американски производител на чипове с памет носи „сериозни рискове за мрежовата сигурност“.

Това означава, че продуктите на фирмата ще бъдат забранени от ключови инфраструктурни проекти във втората по големина икономика в света.

Това е първият съществен ход на Китай срещу американски производител на чипове, докато напрежението между Пекин и Вашингтон нараства.

„Прегледът установи, че продуктите на Micron носят сериозни рискове за мрежовата сигурност, като това представлява значителен риск за сигурността на веригата за доставки на критична информационна инфраструктура на Китай, засягайки националната сигурност на Китай“, се казва в изявление на Администрацията за киберпространство на Китай (CAC).

Говорител на Micron потвърди пред BBC, че компанията е „получила известието на CAC след прегледа на продуктите на Micron, продавани в Китай“.

„Оценяваме заключението и следващите си стъпки. Очакваме с нетърпение да продължим да участваме в дискусиите с китайските власти“, добавиха говорителят.

Междувременно правителството САЩ заяви, че ще работи със съюзниците си за справяне с това, което нарече „изкривявания на пазара на чипове с памет, причинено от действията на Китай“.

„Ние твърдо се противопоставяме на ограничения, които нямат фактическо основание“, каза говорител на Министерството на търговията на САЩ.

„Това действие, заедно с неотдавнашните атаки към други американски фирми, е в противоречие с твърденията на Китай, че отваря пазарите си и се ангажира с прозрачна регулаторна рамка“, добави той.

Изявлението на CAC е най-новото развитие в продължаващия спор между Вашингтон и Пекин, в рамките на който САЩ приеха редица мерки срещу китайската индустрия за производство на чипове.

Съобщението на CAC също така дойде ден, след като лидерите на Г-7 излязоха със съвместно изявление след срещата си в Япония, в което разкритикуваха Китай, включително за използването на „икономическа принуда“.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън каза, че държавите от Г-7 се стремят да „намалят риска и да разнообразят отношенията си с Китай“.

„Това означава да предприемем стъпки за разнообразяване на нашите вериги за доставки“, добави той.

Главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра присъства на срещата на върха в Хирошима като част от група бизнес лидери.

Миналата седмица компанията заяви, че ще инвестира около 500 млрд. йени (3,6 милиарда долара) за разработване на технологии в Япония.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ