Технологии

TSMC: Никой няма да спечели от война между Китай и Тайван

TSMC: Никой няма да спечели от война между Китай и Тайван

TSMC: Никой няма да спечели от война между Китай и Тайван

Ако Китай нахлуе в Тайван, най-модерната фабрика за чипове в света ще стане „неизползваема“. Това заяви председателят на председателят на TSMC Марк Лиу в интервю за Си Ен Ен.

По думите на Лиу ако Тайван бъде нападнат от Китай, заводът на най-големия производител на полупроводници в света няма да може да работи, защото разчита на глобални вериги за доставки.

„Никой не може да контролира TSMC насила. Ако подходите с военна сила и нахлуване, ще направите фабриката на TSMC неработеща“, каза Лиу. „Тъй като това е толкова сложно производствено съоръжение, то зависи от връзката в реално време с външния свят, с Европа, с Япония, със САЩ, от различни материали – от химикали и резервни части до инженерен софтуер и диагностика“, добави той.

TMSC произвежда най-модерните чипове, ползвани от редица американски компании, включително Apple и Qualcomm. Компанията държи над 50% от световния пазар на т. нар. „леярни: за полупроводници, които отговарят за реалното производство на продуктите.

 Коментарите на Лиу идват в момента на ескалация на напрежението между Китай и Тайван на фона на посещението на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова.

„Войната не носи победители, всички са губещи“, каза Лиу.

Миналата седмица Камарата на представителите прие закон, който заделя милиарди долари под формата на стимули за изграждане на фабрики за чипове на територията на САЩ.

Поддръжниците на законодателството казват, че е критично за националната сигурност да се осигури доставката на ефективни и модерни чипове за употреба в САЩ, ако Китай нахлуе или по друг начин затрудни производството на чипове в Тайван.

Докато голяма част от стимулите в законопроекта ще отидат при американски компании като Intel, TSMC изгражда фабрика за чипове на стойност 12 милиарда долара в Аризона, която може да се възползва от субсидиите.

Лиу каза, че нахлуването на острова от страна на Пекин ще предизвика икономически сътресения за Китай, Тайван и западните страни. Той каза, че TSMC продава чипове на китайски компании, ориентирани към потребителите, които се нуждаят от услугите на компанията и доставката на модерни компютърни чипове.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ