Българи укрили $380 млн. в Швейцария

Българи укрили $380 млн. в Швейцария

Българи укрили $380 млн. в Швейцария

Седемдесет и четирима души, обявили се като български клиенти, са се възползвали от швейцарската пътека за укриване на доходи, съобщава френският вестник „Монд". Изданието предостави информация за разследването на канала, прокаран от швейцарския филиал на британската банка HSBC.

„Монд", който разследва аферата HSBC от началото й, придоби в началото на 2014 г. глобални банкови данни, които се отнасят за периода 2005-2007 г. за създаване на гигантска международна измама. Изданието споделя тази информация с около 60 международни медии, координирани от Консорциума на разследващите журналисти, базиран в САЩ. Тяхното разкритие вероятно ще злепостави много известни хора, като се започне от френския комик Гад Алмалех, и се стигне до краля на Мароко Мохамед VI и американския актьор Джон Малкович. Но, преди всичко, те може да подкопаят международните банкерски среди, пише още „Монд", цитиран от БГНЕС.

Според разследващите, през Женева са прехвърлени 180,6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на HSBC в периода точно от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви, откраднати от HSBC PB от Ерве Фалчиани (Hervé Falciani), бивш служител на банката.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Начело са Швейцария - 11 235 клиенти, Франция - 9187 клиенти, Обединеното кралство - 8844 клиенти.

По големина на сумите начело е Швейцария - с 31,2 милиарда долара, Великобритания - с 21,7 милиарда и Венецуела - с 14,8 милиарда. Тук българското участие е 380,8 милиона долара.

Консорциумът на разследващите журналисти реши да не показва детайлна информация за страни, от които са по-малко от трима клиенти. Освен това над 19 хиляди клиенти не са свързани с нито една страна, а някои от показаните клиенти са свързани с повече от една страна, пише електронното издание на „Монд".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ