Варуфакис нарече терор предложението на ЕК за икономии

Варуфакис нарече терор предложението на ЕК за икономии

Варуфакис нарече терор предложението на ЕК за икономии

Гръцкото правителство ще отхвърли последното предложение на Европейската комисия за споразумение по гръцкия дълг.

Предложението е „агресивен ход, чиято цел е да тероризира гръцкото правителство", коментира министърът на финансите Янис Варуфакис пред гръцкия вестник "Прото тема", цитиран от Франс прес и БНР.

Ройтерс цитира обръщение в блога на Варуфакис, в което той призовава германския канцлер Ангела Меркел за "слово на надеждата" като това, което Германия получава в края на Втората световна война, което да покаже на Гърция, че Европа е готова да прекрати исканията си за икономии.

Гръцкият финансов министър сравни ситуацията в Гърция с тази в следвоенна Германия, където бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс произнася историческа реч през 1946 г. „Словото му в Щутгарт бележи отказ от политиката на наказване на Германия, подкрепяна от победилите я държави, и предлага на германския народ перспектива за растеж и възстановяване”, посочва Варуфакис.

"Моята страна, Гърция, се нуждае от такава възможност", заяви гръцкият финансов министър. "По-големи икономии се изискват от една икономика, поставена вече на колене, заради най-тежката доза икономически мерки, които една страна в мирно време някога е била принудена да понесе", казва министърът.

На последните разговори миналата седмица Гърция и ЕК представиха свои предложения за реформи. Кредиторите настояват за увеличение на данъците и намаляване на пенсиите и на заплатите на държавните служители. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече тези искания "абсурдни". В същото време Атина поиска в последния момент отлагане на плащането на транш по дълга към МВФ само ден, след като Ципрас бе заявил, че ще изпълни ангажимента.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че гръцкият премиер е обещал да представи списък на алтернативни реформи до края на миналата седмица, но не го е направил. "Изключвам излизане на Гърция от еврозоната, но съм разочарован от изявленията на премиера Ципрас пред парламента", каза Юнкер и допълни, че "за да остане с някого приятел, човек трябва да спазва известен минимум от правила".

Председателят на ЕК предупреди също, че макар да изключва излизане на Гърция от единната валута, той не е магьосник и "не може да извади от шапката си заек", за да го предотврати.
На въпрос кога е последният срок за сделка с Гърция, която остава без пари и се опитва да посрещне задълженията си по плащането на дълговете този месец, Юнкер отговори: "Със сигурност ще има последен срок", но не посочи дата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ