Еврокомисията предлага на Гърция финансова инжекция в размер на 35 млрд. евро

Еврокомисията предлага на Гърция финансова инжекция в размер на 35 млрд. евро

Еврокомисията предлага на Гърция финансова инжекция в размер на 35 млрд. евро

Европейската комисия предлага на Гърция програма за подкрепа на инвестиции в размер на 35 милиард евро до 2020 г. Това заяви след  извънредната среща на високо равнище на еврогрупата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде ТАСС.

По думите му програмата цели да подобри перспективите за икономически ръст на Гърция. Еврокомисията са опитва да консолидира гръцкия бюджет и да увеличи заетостта. Юнкер заяви, че първият 1 млрд. може да бъде отпуснат още през второто полугодие.

Той изрази увереност, че до края на седмицата кредиторите (ЕК, Европейската централна банка, МВФ) и Гърция ще успеят да седоговорят за програмата за реформи на Атина.

Когато тя бъде одобрена, ще може да се деблокира международна помощ за Гърция от 7,2 милиарда евро, която ще спомогне Атина да остане в Еврозоната и да избегне фалита.

След снощната среща гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че сега топката е "в полето на европейските власти", за да може тази седмица да се постигне споразумение и Гърция да не стигне до дефолт.

На пресконференция в Брюксел Ципрас каза, че основният критерий на новите реформи, предложени от Атина на кредиторите й, е "социалната справедливост". "За пръв път тежестта няма да падне върху заплатите и пенсиите. Предпазваме пенсиите и заплатите, предпазваме средностатистическото семейство", каза той и изтъкна, че за първи път тежестта ще падне върху тези, които могат да я носят.

Гръцкият премиер каза, че новите предложения на Атина са били приети от кредиторите "като основа за преговори" и подчерта необходимостта от всеобхватно и жизнено решение, съпътствано от "голям пакет за растеж", съобщи БТА.

Гръцкият план предвижда мерки, които ще осигурят икономии от близо 8 милиарда евро за 2015 и 2016 г., каза правителствен служител, пожелал да остане анонимен. Атина предлага постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране на 67 години и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ