НОИ ще изплаща по-бързо болничните

НОИ ще изплаща по-бързо болничните

НОИ ще изплаща по-бързо болничните

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплаща по-бързо болничните. Парите ще получаваме до 5 работни дни от подаването на документите в института. Това ще стане след 1 януари, когато болничните ще се подават по електронен път, съобщава bTV. .

Жълтата хартиена бланка, която всички познаваме, след няколко дни ще отиде в историята. От 1 януари информацията от нея ще се подава по електронен път директно от лекарите към НОИ. От 2016 г. електронно ще се подават и документите, които работодателите изготвят към болничния. Крайната цел е информацията да пристига и да се обработва в НОИ по-бързо, за да може и хората да си получават парите по-бързо.

Повечето лекари в България вече са се снабдили с уникални номера на болничните листове, необходими за издаването им в електронен вариант. Ако заради технически причини не успеят своевременно да изпратят болнчния в НОИ, те ще имат 7 дни да го направят. За лекарите, които работят в места без интернет, е въведен 6-месечен преходен период, в който ще могат да подават информацията на хартия.

Електронното подаване на информацията ще намали риска от допускане на грешки, заради които сега НОИ връща болничния, а това пък забавя изплащането на парите. От 2016 г. по електронен път ще се подават и всички документи за майчинство.

С цел последващ контрол, работодателите ще трябва да съхраняват за срок от 3 години всеки болничен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ