Борсов наблюдател: Дълговата драма в САЩ се изостря

Борсов наблюдател: Дълговата драма в САЩ се изостря

Борсов наблюдател: Дълговата драма в САЩ се изостря

Таванът на дълга на САЩ вече се превръща в новината, която вълнува най-много инвеститорите и започва да движи индексите. Информацията, че са водени разговори между президента Байдън и представителите на мнозинството на Републиканската партия в Конгреса, стана причината за силен растеж в средата на миналата седмица. Но и повлия на настроенията в края ѝ, когато индексът S&P 500 загуби инерцията си след оттеглянето на републиканците от разговорите.

Тази политическа игра ще продължи още известно време и ще се засили отражението й върху акциите с наближаване на крайния срок от първи юни, когато правителството ще срещне проблем с плащанията си. Инвеститорите обаче не се притесняват от фалит, защото вече има прецеденти в историята с вдигането на тавана на дълга. Всеки спад на индексите ще е временен, но не е ясно кога и как ще се стигне до консенсус в Конгреса.

Няколко от централните банкери в САЩ имат изявления през тази седмица, от които се очаква повече яснота за лихвената политика. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна, че може да не се наложи повишение на лихвите, тъй като инфлацията върви надолу, а банките вече намаляват кредитите за икономиката. Дали това е подходяща среда за още един растеж на индексите преди икономиката да се забави и безработицата да започне да се увеличава, ще разберем в близките дни.

Технологичният индекс NASDAQ Composite успя да задържи пробива си и е на едногодишен връх. Големите компании повлияха и на S&P 500, който се покачи над нивото от 4200 пункта и е на най-високото си ниво от август 2022 г. насам. Икономическите новини през седмицата включват стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, както и един от показателите на инфлацията, който централните банкери следят много внимателно. Вероятно това ще се отрази на очакванията за лихвената политика, но е малко вероятно да видим рязка промяна към прогнози за повишение на следващото заседание.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
На днешната дата, 7 юни. Имен ден празнуват Валери и Валерия
Иран направи първата си неуловима хиперзвукова ракета
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Зеленски: Украйна получи сериозна оферта за изтребители Ф-16
Продължават масовите евакуации след частичното разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Пак скандали в парламента, този път заради избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия