Борсов наблюдател: Глобални рискове и корпоративни отчети

Борсов наблюдател: Глобални рискове и корпоративни отчети

Борсов наблюдател: Глобални рискове и корпоративни отчети

Сезонът на корпоративните отчети започна и първите 17% от акциите в индекса S&P 500 показаха незначителен спад на печалбите на годишна база. През следващите две седмици ще стане ясно дали регистрираното до тук намаление на печалбите с 0.4% ще се запази и дали това ще е четвъртото поредно тримесечие на спад на финансовите резултати.

Прогнозите за следващите тримесечия са изключително позитивни и най-вече за големите технологични компании. Към тях включвам и очаквания растеж на печалбите на META и Amazon. Ако тези прогнози се сбъднат заради икономическо възстановяване и подобряване на маржовете на печалба, Уолстрийт има потенциал да продължава растежа си. Предстоящите отчети на четири от най-големите технологични компании ще покажат дали инвеститорите са готови да сложат на заден план рисковете от конфликта в Близкия изток и от покачването на доходността на правителствените облигации в САЩ.

Първият от тях може да се разрасне и с това да доведе до покачване на рисковата премия при петрола. Фондовите борси ще бъдат под натиска на инвеститори, които ограничават експозициите си в акции. Но обичайната реакция на пазарите по време на война е сравнително краткосрочна.

Дори и намаление на доходността на облигациите ще се превърне в добра новина за акциите, защото 10-годишните книжа вече имат доход от 5%. Въпрос на броени дни е ипотечните заеми да са с лихва от 8%. Но големите банки не отчитат проблеми с кредитите и финансовият сектор се нарежда сред тези с най-силно растящи печалби през тримесечието. Компаниите в него отбелязват и най-голямата разлика между прогнозите и действителните резултати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ