Борсов наблюдател: На прага на последното повишение на лихвата в САЩ

Борсов наблюдател: На прага на последното повишение на лихвата в САЩ

Борсов наблюдател: На прага на последното повишение на лихвата в САЩ

Третата банка в САЩ, която стана жертва на ликвидната криза от март тази година, едва ли ще промени предстоящото решение на Федералния резерв за лихвената политика.

First Republic Bank беше купена от JPMorgan през почивните дни, след като отчетът на банката в затруднение показа теглене на депозити през март в размер на над 100 милиарда долара.

Публикуваните данни от First Republic засилиха съмненията на инвеститорите в способността на банката да оцелее, като още в края на миналата седмица се появиха слуховете за предстояща продажба. Това се случи и целта е да се стабилизира банковата система и да се не допусне още един верижен отлив на пари от финансовите институции.

Но Федералният резерв най-вероятно ще повиши лихвата с 25 б.п. тази седмица, което се счита за финалното покачване от 5% на 5.25%. Пазарът очаква, че по-късно във времето ще има намаление на лихвите към неутрални нива. Търговията с акции преди такова събитие по принцип е с ниска динамика, но и с висок градус на напрежение сред инвеститорите.

Важните икономически новини също са в календара за тази седмица. Очакват се данни за бизнес климата в сектора на услугите, но вниманието е насочено най-вече към показателите за пазара на труда.

Прогнозите на икономистите са за слабо повишение на безработицата до 3.6%, а новите работни места да са под 200 000 за април. Това все още не показва влошаване на щатската икономика, защото е рано да отрази свиването на кредитирането след събитията с банките през март. Всяка съществена изненада ще раздвижи допълнително пазара по време на сезона на корпоративните печалби.

Резултатите на Amazon допринесоха за по-ниския спад на кумулативните резултати на компаниите в индекса S&P 500 спрямо година назад, защото от значителна загуба фирмата регистрира печалба, която беше по-висока от прогнозите. Акциите на Microsoft и Meta се качиха най-силно и подкрепиха технологичния индекс NASDAQ.

През тази седмица ще бъде публикуван отчета на Apple. Като цяло, американските компании се представят по-добре от очакванията, а през изминалия месец анализаторите намалиха сравнително слабо прогнозите си за печалбите през второто тримесечие. Но инвеститорите са предпазливи и позитивните изненади не водят до толкова силен растеж на акциите, колкото е обичайното.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ