Борсов наблюдател: Ще ни изненадат ли централните банкери?

Борсов наблюдател: Ще ни изненадат ли централните банкери?

Борсов наблюдател: Ще ни изненадат ли централните банкери?

Новината за изборните резултати в Турция се отрази негативно на фондовия пазар в страната, но това не притесни инвеститорите на останалите борси в Европа. Турските индекси стартираха търговията в понеделник с 5% спад, но постепенно се възстановяваха от загубите си. Причината е, че след две седмици ще има втори тур на изборите за президент. Най-негативният сценарий за турския пазар е нов президент от опозицията, защото това ще доведе до дълга политически криза, тъй като партията на настоящия президент вече спечели мнозинство в парламента.

Другата ключова новина извън САЩ през тази седмица е индустриалното производство в Китай, за което се очаква повишение с 10% в данните за април. Инвестиционната активност също се засилва, но с по-ниски темпове, защото стимулите в икономиката не са насочени към инфраструктура и строителство. Това означава, че възстановяването в Китай вероятно ще е по-слабо и по-краткотрайно спрямо предишни подобни мерки на правителството. Но силно повишение на индустрията ще има положителен ефект за успокояване на инфлацията, тъй като ще доведе до повече стоки на по-ниски цени в световен мащаб.

Седмицата ще премине под знака на изявленията на централни банкери от двете страни на Атлантика, включително и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. От тях ще научим дали Федералният резерв и ЕЦБ клонят повече към пауза в повишаването на лихвите или продължават да подготвят инвеститорите за нови покачвания в случай, че инфлацията остане висока. Това е тезата на председателя Джером Пауъл, но и тя беше потвърдена и от един от ръководителите на регионалната банка в системата на Федералния резерв в петък. Съмнявам се, че ще има силна реакция на пазарите, ако тази риторика се запази. Продължава да има тенденция към намаляване на инфлацията в повечето й компоненти в САЩ, а тази седмица ще видим дали и в Еврозоната се наблюдава същото. Прогнозите не са много оптимистични, но като че ли инвеститорите игнорират рисковете от запазване на високата инфлация за година напред.

Технологичният индекс NASDAQ Composite постепенно върви нагоре, докато S&P 500 остава над месец в диапазона 4050-4200 пункта. Повечето от големите компании публикуваха отчетите си и намалението на печалбите е 2.5% на годишна база. Това е за второ поредно тримесечие, но резултатите са по-добри спрямо прогнозите от март за почти 7% намаление за периода.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ