Борсов наблюдател: Таванът на щатския дълг спира възхода на Уолстрийт

Борсов наблюдател: Таванът на щатския дълг спира възхода на Уолстрийт

Борсов наблюдател: Таванът на щатския дълг спира възхода на Уолстрийт

Кои ще са най-интересните финансови събития, следени с повишено внимание от инвеститорите тази седмица? Няколко от най-големите технологични компании предстои да публикуват отчетите си за четвъртото тримесечие. Сред тях са Microsoft и Tesla. Инвеститорите вече са оценили спад на корпоративните печалби, а прогнозите са тази тенденция да се запази и през първата половина на годината.

Обичайно, финансовите печалби изостават две-три тримесечия спрямо индексите при формиране на дъното си. Затова и инвеститорите не изглеждат притеснени от публикуваните в момента отчети, защото очакват икономиката скоро да се върне към растеж, инфлацията да се успокои и Федералният резерв да премине отново към политика на стимули.

Икономическите данни през седмицата ще са интересни единствено с новината за растежа на БВП на САЩ за четвъртото тримесечие и показателя за инфлация, който централните банкери следят. Не може да очакваме обаче значителни разминавания с прогнозите, нито съществена реакция на пазарите.

Икономическият растеж в САЩ се очаква да се забави, но едва към края на миналата година видяхме притеснително влошаване на много от показателите. Затова единствените актуални икономически новини със значение за инвеститорите са седмичните заявления за помощи от безработни, които се публикуват всеки четвъртък. Към големите фирми с планирани съкращения на служители се добавиха Microsoft и Alphabet, компанията-майка на Google. Пазарът на труда все още не отчита тези промени.

Политическите новини също ще са от значение за пазарите, защото двете партии в САЩ трябва да стигнат до консенсус след поредното достигане на тавана на федералния дълг. Републиканците искат съкращения на разходите в бюджета преди да одобрят вдигането на тавана.

Ако това продължи дълго време, много институции ще трябва да спрат работа, а доверието в платежоспособността на САЩ ще се разклати. Последното е големия проблем за пазарите, защото ще означава нов растеж на доходността на държавните облигации във време, когато Федералния резерв не купува активно книжа. А скок на доходността ще се отрази много негативно на акциите в момента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ