Датски пенсионни фондове продадоха акциите си в Tesla заради споровете й с профсъюзите

Датски пенсионни фондове продадоха акциите си в Tesla заради споровете й с профсъюзите

Датски пенсионни фондове продадоха акциите си в Tesla заради споровете й с профсъюзите

Датските пенсионни фондове PensionDanmark и Paedagogernes Pension (PBU) изключиха от портфейлите си акциите на американския производител на електрически автомобили Tesla заради споровете му със синдикатите, пише европейското издание IPE.

Общият размер на позициите на PensionDanmark и PBU в ценни книжа на Tesla беше 96,3 млн. евро. PensionDanmark разполагаше с около 42,3 млрд. евро общи активи, а PBU - с 12 млрд. евро.

Шведският профсъюз IF Metall започна стачка на 27 октомври, целяща да осигури "достойни и безопасни условия на труд" за работниците в американската компания, докато датският профсъюз 3F обяви двуседмична стачка на 4 декември. През този период корабите с автомобили Tesla няма да бъдат разтоварвани в датските пристанища, преустановено е и изпращането им в Швеция.

Председателят на 3F Ян Виладсен призова PensionDanmark да продаде акции на Tesla, ако тя не успее да постигне споразумение с шведските си работници, съобщи Датското радио.

От PensionDanmark заявиха, че дейността им се ръководи от международни конвенции и споразумения, включително тези на Международната организация на труда (МОТ), и ако дадена компания не се съобразява с политиките на фонда, той първо се опитва да й повлияе, какъвто е случаят с Tesla.

"В светлината на конфликта, който се разпространи в Дания, и неотдавнашния категоричен отказ на Tesla да води колективни преговори в която и да е страна, стигнахме до заключението, че като инвеститори едва ли ще можем да повлияем на компанията сега", се казва в изявление на фонда, цитирано от IPE.

През март PBU обсъди правата на работниците с Tesla, но "категоричните изявления [на ръководителя на компанията Илон Мъск] и неговият твърд курс срещу синдикалното движение в скандинавските страни правят по-нататъшните инвестиции на Paedagogernes Pension в тази компания невъзможни",  се казва още в изявлението на PBU.

Преди това PBU е изключвал от портфейла си акции на Amazon, Walmart и Ryanair поради опасения, свързани с трудовите права.

PensionDanmark разполага с общи активи от около 42,3 млрд. евро, а PBU - с 12 млрд. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ