Достъпът до кредит ще стане по-скъп, прогнозира Левон Хампарцумян

Достъпът до кредит ще стане по-скъп, прогнозира Левон Хампарцумян

Достъпът до кредит ще стане по-скъп, прогнозира Левон Хампарцумян

Днес ипотечен кредит се взима по-трудно отколкото в периода на 2007-2008 година. Бумът на цените в жилищното строителство в големите градове ще се поуспокои най-вероятно. Достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но той ще стане по-скъп. Такава прогноза направи в ефира на БНТ финансистът Левон Хампарцумян и добави, че банките могат да променят търговските си политики. 

Относно решението на Европейската централна банка да повиши основната си лихва с половин процент, Хампарцумян коментира така: "Това е един от инструментите в ръцете на централните банки, в случая ЕЦБ, с които се бори инфлацията, иначе най-добрата борба срещу инфлацията е производството на повече стоки и услуги, които да балансират излишъка на парична маса, но това е по-лесно да са каже, отколкото да се направи. Те направиха направо половин процент, което изглеждаше скромничко, но всъщност е двойно повече от очакваното".

Според него, това означава вече ясен сигнал, че ерата на многото евтини пари и ликвидност е приключила, защото излишъкът на ликвидност е един от проинфлационните фактори, който помпа инфлацията. "Сега вече се смята, че растежът в еврозоната трябва да се контрира с по-висок лихвен процент", смята финансистът. 

"Притеснението на ЕЦБ е рязкото повишаване на лихвите в южните държави на еврозоната, основно Италия. Ние сме част от банковия съюз. Практически за нас, това ни пази от още по-рязко повишаване на лихвите. Държавата трябва да вземе антиинфлационни мерки, за да може ние, ако сме сериозни, че ще ходим в еврозоната, да отидем, защото Хърватия ще отиде", коментира Хампарцумян. 

ЕЦБ заедно с вдигането на лихвите, обяви един нов инструмент, добави той, което по думите му, е начин да се продължи подпомагането на по-задлъжнелите южноевропейски държави, без това да се отрази на цялата картинка. "Опитват се по някакъв начин да наподобят ситуацията в САЩ 2009-2010 година", каза още Левон Хампарцумян. 

Според него, ние трябва да мислим за план за реиндустриализация, за енергийна независимост, което не е непременно свързано със слънчеви централи. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ