ЕЦБ търси начин да блокира допълнителни печалби на банките след вдигането на лихвите

ЕЦБ търси начин да блокира допълнителни печалби на банките след вдигането на лихвите

ЕЦБ търси начин да блокира допълнителни печалби на банките след вдигането на лихвите

Европейската централна банка търси начини да попречи на банките да печелят допълнителни милиарди евро от схемата за ултраевтино кредитиране, започната по време на пандемията, преди да започне своя цикъл от вдигане на лихвите, пише Файненшъл таймс.

Субсидираните заеми в размер на 2,2 трилиона евро, предоставени от ЕЦБ на банките, помогнаха да се избегне кредитна криза в първите дни от пандемията от COVID-19. Тъй като сега централната банка планира да вдигне лихвите, този ѝ ход би могъл да донесе допълнителни печалби за кредиторите от еврозоната в размер до 24 млрд. евро, посочват анализатори.

Според запознати източници Управителният съвет на ЕЦБ ще обсъди планове за ограничаване на допълнителния марж, който стотици банки биха могли да спечелят своите субсидирани заеми, като просто ги върната обратно под формата на депозит в централната банка.

Според източниците за ЕЦБ ще бъде политически неприемливо да осигури на банките обезпечена от данъкоплатците печалба, докато повишава разходите по заеми за домакинствата и бизнеса, а повечето кредитори използват средствата, за да плащат бонуси на персонала и да разпределят дивиденти на инвеститорите.

ЕЦБ вече заяви, че възнамерява да увеличи лихвите по депозитите за първи път от 11 години насам по време на заседанието си на 21 юли. Очаква се, че увеличението ще бъде с 25 базисни пункта до минус 0,25%, като през септември вероятно ще има още едно по-голямо повишение, което да извади ставката от отрицателната територия.

Една от възможностите за ЕЦБ е да промени условията по заемите, като така ще намали шанса банките да постигнат автоматична възвращаемост на парите, подобно на начина, по който направи заемите привлекателни след началото на пандемията.

ЕЦБ защити политиката си на евтини кредити за банките, заявявайки: „Без тях пандемията щеше да удари реалната икономика много по-силно“. От централната банка обаче отказаха да коментират как могат да предотвратят свръхпечалбите на кредиторите.

Според изчисления на Morgan Stanley банките може да спечелят допълнително между 4 и 24 млрд. евро, като поставят евтините заеми на депозит в ЕЦБ от миналия месец до края на схемата през декември 2024 г., в зависимост от темпото на увеличение на лихвите през идните месеци. Според един запознат източник, ЕЦБ изчислява, че общата печалба, достъпна за банките, е близо половината от максималната оценка на Morgan Stanley. Над 740 банки са кандидатствали за заеми в пика през юни 2020 г., когато бяха разпределени общо 1,3 трлн. евро. Общият брой на участниците в схемата обаче не е публичен.

ЕЦБ започна да предлага заемите, известни като целеви операции по дългосрочно рефинансиране на баните TLTRO, през септември 2019 г. В началото те бяха достъпни при лихвен процент по депозитите на ЕЦБ от минус 0,5 процента. След удара на пандемията ЕЦБ обаче намали лихвения процент до минус 1%, което означава, че на практика институцията плаща на банките още повече, за да заемат пари, при условие че няма да свият кредитните си портфейли.

ЕЦБ върна лихвения процент за TLTRO до стойността на лихвения си процент по депозитите през миналия месец. Най-важното обаче е, че процентът по заемите се изчислява като средна стойност за тригодишния им живот. Банките могат да връщат парите предсрочно на всеки три месеца.

Миналият месец бяха извършени предсрочни изплащания в размер на 74 млрд. евро. Тази сума е много по-малка от очакваното, като това повишената привлекателност на схемата с нарастването на лихвените проценти.

„Някои банки провериха повторно своите изчисления на печалбата с ЕЦБ и след това се отказаха от идеята да изплатят заемите предсрочно“, каза коментира служител.

„Очакваме европейските банки да задържат своите TLTRO толкова дълго, колкото могат, защото това са просто безплатни пари“, коментира Фабио Яно, старши кредитен служител в Moody’s,

Той прогнозира, че по-голямата част от ликвидността на ЕЦБ няма да финансира заеми, а ще бъде депозирана в централната банка.

Изчисленията на Morgan Stanley показват, че ако ЕЦБ повиши лихвите си по депозитите до 0,75% до края на тази година, то банка, която е взела кредит за TLTRO през юни 2020 г., може да си осигури марж на печалба от 0,6% върху парите до момента на изплащането през юни 2023 г.

„Тази търговия беше доста печеливша за нас“, коментира финансов директор на европейска банка. „Беше трудно за банките да говорят открито по въпроса – никой не иска да каже, че е спечелил от пандемията“, добави той.

Макар че ЕЦБ не предоставя подробни данни по банки, френските кредитори са сред най-големите потребители на евтина ликвидност с експозиция от близо 500 млрд. евро през април, следвани от тези в Италия и Германия.

В най-големия кредитор в Германия Deutsche Bank заемите от TLTRO в размер на около 44,7 млрд. евро са били еквивалентни на приблизително 9% от общия кредитен портфейл на банката от 481 млрд. евро.

Миналата година печалбата от лихви на Deutsche Bank нарасна с 494 млн. евро от субсидираната от ЕЦБ ликвидност, или 15% от печалбата преди данъци. Deutsche, която отчита тези кредити като „държавна субсидия“ в своите сметки, отказва да каже каква сума е депозирана в ЕЦБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ