Над 370 хил. фалшиви евробанкноти заловени в обращение през миналата година

Над 370 хил. фалшиви евробанкноти заловени в обращение през миналата година

Над 370 хил. фалшиви евробанкноти заловени в обращение през миналата година

През 2022 г. разкриването на фалшиви евробанкноти е нараснало с 8,4% в сравнение с нивата от 2021 г. Така през миналата година от обращение са изтеглени приблизително 376 000 фалшиви евробанкноти. Това показват данни, публикувани от Европейската централна банка, предава cincodias.elpais.com.

"Вероятността да получите фалшива банкнота е малка, тъй като техният брой все още е много нисък в сравнение с броя на истинските евробанкноти в обращение (около 29,450 милиона банкноти). През 2022 г. на всеки милион автентични банкноти в обращение бяха открити тринадесет фалшиви банкноти, второто исторически най-ниско ниво от въвеждането на евробанкнотите", изтъкват от Централната банка на Испания. 

Според данните на Европейската централна банка, банкнотите от 20 и 50 евро продължават да бъдат най-фалшифицирани, като и двата купюра представляват малко по-малко от две трети от общия брой.

96,6% от фалшивите банкноти са открити в страни от еврозоната, докато 2,7% са открити в държави-членки на ЕС извън еврозоната, а останалите 0,7% са открити на други места по света.

"Повечето фалшиви банкноти са лесни за разпознаване поради лошата им имитация на защитни елементи или липсата на такива. Гражданите не трябва да се притесняват от фалшификатите, но трябва да останат бдителни. Плащането с фалшиви банкноти е престъпление, което може да има криминални последици. Ако получите подозрителна банкнота, сравнете я с такава, за която знаете, че е автентична. Ако подозрението ви се потвърди, отидете в полицията", посочват от Централната банка на Испания.

За да открият дали една банкнота е фалшива, от Европейската централна банка припомнят, че банкнотите могат лесно да бъдат разпознати чрез метода "докосни, погледни и завърти". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ