Европейските акции се възстановяват на фона на коментари от Фед за лихвите*

Европейските акции се възстановяват на фона на коментари от Фед за лихвите*

Европейските акции се възстановяват на фона на коментари от Фед за лихвите*

Европейските акции се възстановиха в ранната търговия във вторник, след като коментари на представители на Федералния резерв на САЩ подкрепиха оптимизма на пазара ден, след като конфликтът в Близкия изток предизвика пренасочване на инвеститорите към активите убежища, предаде Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете ръст от 6,71 пункта, или 1,51%, до 450,5 пункта, което представлява най-големия ръст в процентово изражение за една сесия от близо четири седмици насам.  Индексът изглеждаше готов да заличи спада от 0,3% от понеделник, след като военните сблъсъци между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“ доведоха до скок на цените на петрола и накараха инвеститорите да се насочат към активи като облигации и злато.

Немският показател DAX се повиши с 247,54 пункта, или 1,64%, до 15 375,65 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна със 112,13 пункта, или 1,5%, до 7 604,34 пункта. Френският измерител CAC 40 регистрира ръст от 103,86 пункта, или 1,48%, до 7 125,26 пункта.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши рязко в понеделник, след като високопоставени служители на Фед посочиха, че нарастващата доходност на дългосрочните държавни облигации на САЩ, може да откаже централната банка от по-нататъшни увеличения на лихвите.

„Преобладаващият двигател на ценовото действие тази сутрин са пазарите, които се придържат към идеята, че Федералният резерв е в края на цикъла на затягане на паричната политика“, коментира Лора Купър, старши макроинвестиционен стратег за iShares EMEA в BlackRock.

„Това, което вероятно ще видим, е изместване на фокуса на пазара обратно към фундаментите около перспективите за растеж и инфлация, особено данните за индекса на потребителските цнеи в САЩ, който ще бъде следващият катализатор“, добави тя.

Данните от четвъртък се очаква да покажат, че потребителските цени в САЩ са се охладили през септември, което потенциално ще премахне натиска от Фед да повиши лихвите отново следващия месец.

Междувременно членът на управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че настоящите лихвени проценти в еврозоната са на „добро ниво“, като добави, че сега не е подходящият момент за допълнителни увеличения.

Европейските акции достигнаха шестмесечни дъна по-рано този месец, тъй като доходността по европейските и американските облигации се повиши до многогодишни върхове на фона на очакванията, че големите централни банки ще поддържат лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Въпреки че акциите отскочиха от дъното, предстоящият сезон на корпоративните отчети, икономическите данни и движенията в цените на петрола ще бъдат ключови при определянето на траекторията на пазарите до края на годината.

Акциите на Elis поскъпнаха с 4,43%, след като базираният в Бразилия мениджър на активи BWGI заяви, че ще придобие 6% дял във френската компания за услуги за почистване.

Цената на книжата на Euroapi се срина с 54,11%, след като френската фармацевтична компания намали насоките си за 2023 г. и се отказа от средносрочните си цели.

Ръст на Уолстрийт

Основните американски борсови индекси регистрираха повишения в понеделник, след като инвеститорите се отърсиха от напрежението, предизвикано от конфликта между Израел и „Хамас“, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 197,07 пункта, или 0,59%, до 33 604,65 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 27,16 пункта, или 0,63%, до 4 335,66 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 52,9 пункта, или 0,39% ,до 13 484,24 пункта.

По-рано през деня основните индекси бяха на червено, като в най-ниската си точка Dow беше загубил 153,89 пункта, докато S&P 500 бе надолу с 0,6%. Nasdaq се понижи с цели 1,15%, преди да се възстанови.

Акциите бяха под натиск по-рано в понеделник, след като израелско-палестинският конфликт ескалира в събота, като въоръжената групировка „Хамас“ организира нахлуване, за което Израел изглежда беше хванат неподготвен. Атаката накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да обяви, че страната му е във война.

Нарастващото геополитическо напрежение, причинено от конфликта, може да има последици за енергийния пазар, като някои експерти прогнозират кратък скок на цените на суровия петрол, но като цяло ограничено въздействие. Нарастващото напрежение може да послужи и за по-нататъшна нестабилност на пазара, което държи търговците притеснени от устойчивата инфлация и по-високите лихвени проценти.

Всички сектори завършиха понеделник на зелено, водени от печалбите в енергетиката и промишлеността, които напреднаха съответно с 3,5% и 1,6%. Акциите на енергийните компании Marathon Oil Corp и ConocoPhillips поскъпнаха съответно с 6,63% и 5,63%

Наред с петролните и газови гиганти, големите отбранителни компании също регистрираха повишения на фона на конфликта в Близкия изток. Акциите на Lockheed Martin и Northrop Grumman поскъпнаха съответно с 8,93% и 11,43%.

Някои инвеститори изразиха увереност, че пазарът вече е оценил въздействието на атаката на „Хамас“ през уикенда.

„Докато пазарът вижда това като ограничено въздействия и се смята, че дипломатическите усилия продължават да се фокусират върху ограничаването на конфликта, пазарът си казва; „виждали сме го и преди“, каза Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial . „Пазарът не гледа назад, той гледа напред“, добави той.

Тази седмица инвеститорите също очакват отчетите за финансовите резултати за последното тримесечие на PepsiCo, Walgreens Boots Alliance, JPMorgan и BlackRock

Смесени резултати в Азия

Основните индекси на водещите фондови борси в Азиатско-тихоокеанския регион не намериха единна посока във вторник, докато инвеститорите оценяваха последствията от конфликта между Израел и „Хамас“, пише Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 поведе печалите в региона, записвайки ръст от 751,86 пункта, или 2,43%, до 31 746,53 пункта.

в континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 21,69 пункта, или 0,7%, до 3 075,24 пункта, докато индексът Shenzhen Composite отчете спад от 7,32 пункта, или 0,38%, до 1 901,33 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng напредна със 147,33 пункта, или 0,84%, до 17 664,73 пункта. Търговската сесия в Хонконг бе по-кратка от обичайното, тъй като търговията сутринта бе отменена зарад предупреждение за тайфун. Акциите на онлайн търговеца на дребно Meituan и производителя на спортни стоки Li Ning поскъпнаха съответно с 3,12% и 0,47%

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 6,15 пункта, или 0,26%, до 2 402,58 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 се повиши със 70,4 пункта, или 1,01%, до 7 040,6 пункта.  

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 0,14 пункта, или 0,02%, до 755,57 пункта. BGBX40 се понижи с 0,16 пункта, или 0,10%, до 158,64 пункта. BGTR30 се раздели с 1,38 пункта от стойността си, или 0,18%, достигайки ниво от 785 пункта. BGREIT записа спад от 1,36 пункта, или 0,72%, до 187,80 пункта.

*Информацията е актуална към 12:50 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги