JP Morgan прогнозира спад на доходността по облигациите в световен мащаб през 2023 г.

JP Morgan прогнозира спад на доходността по облигациите в световен мащаб през 2023 г.

JP Morgan прогнозира спад на доходността по облигациите в световен мащаб през 2023 г.

Доходността по облигациите в световен мащаб вероятно леко ще спадне през 2023 г., тъй като балансът между търсенето и предлагането ще се подобри с 1 трлн. долара, посочиха в бележка стратезите от JP Morgan, цитирани от Ройтерс.

През следващата година ще има свиване на глобалното търсене на облигации със 700 млрд. долара спрямо тази година, докато предлагането им вероятно ще намалее с 1,6 рлн. долара, прогнозират стратезите, водени от Николаос Панигирцоглу.

„На база на историческата връзка между годишните промени в свръхпредлагането и доходността на индекса Global Aggregate bond index yield, подобрение от 1 трилион долара в баланса търсене/предлагане би означавало низходящ натиск върху доходността на облигациите от Global Aggregate с около 40 базисни пункта“, посочиха от банката.

От JP Morgan смятат, че макар съкращаването на дела на облигациите в счетоводните баланси на  водещите централни банки през 2022 г. да има най-големият принос за спада на търсенето на този вид ценни книжа, разпродажбите от страна на търговските банки и инвеститорите на дребно също са били много по-големи по обем от прогнозираното.

Тази година беше една от най-лошите за облигациите в историята. Докато загубите на краткосрочните американски държавни ценни книжа бяха ограничени до по-малко от 10 процента, спадът от 23% при годишната доходност на 10-годишните американски облигации е най-лошият от 1788 г., твърдят от Bank of America.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ