Кати Ууд окачестви биткойна като „дигитално злато“

Кати Ууд окачестви биткойна като „дигитално злато“

Кати Ууд окачестви биткойна като „дигитално злато“

Звездният инвеститор Кати Ууд заяви, че недвусмислено би заложила на биткойн, вместо на злато или кеш, за да се предпази от възможността за дефлация през следващото десетилетие, предаде Блумбърг.

Узпълнителният директор на Ark Invest Management отново подчерта, че очаква ера на падащи цени, подкрепена от нови технологии, включително изкуствен интелект, електрически превозни средства, роботика, геномно секвениране и блокчейн – мнение, което поддържа от 2021 г., въпреки че пазарите се фокусират върху нова ера на повишен инфлационен риск.

В отговор на въпрос в подкаста „Merryn Talks Money“ на Блумбърг за това кой от трите класа активи би избрала да държи за 10 години, Ууд каза: „Биткойн, без съмнение. Биткойнът е хедж срещу инфлацията и дефлацията, защото няма риск от контрагента и институциите почти не участват. Това е „дигитално злато“, каза тя.

Ууд е сред най-оптимистичните гласове по отношение на криптовалутата, като тя очаква биткойнът да се възползва от по-широкия растеж при новите технологии и иновациите. По-рано Ууд прогнозира, че цената на биткойна ще надхвърли 1 млн. долара през следващото десетилетие. Към 11:30 часа българско време днес един биткойн се разменя за 34 345 щатски долара, което е приблизително наполовина от върховата му стойност през 2021 г.

Но след като се срина с 64% през 2022 г., стойността на биткойн се е удвоила тази година, тъй като участниците на пазара го представиха като потенциален хедж срещу инфлацията, въпреки неуспеха му да действа като такъв по време на най-големия скок на потребителските цени от началото на 80-те години на миналия век. Съвсем наскоро дигиталната монета се повиши на фона на залози, че Комисията за ценни книжа и борси на САЩ може близко време да одобри борсово търгувани фондове (ETFs), които инвестират директно в монетата.

Ууд е сред тези, които са в първостепенна позиция да се възползват от одобренията на ETF. Нейната фирма е кандидатствала за Bitcoin ETF заедно с 21Shares и е инвестирала в Grayscale Bitcoin Trust..

В подкаста Ууд каза, че също така очаква конвергенция между ИИ и биткойн. Това „ще активира микро задачи в световен мащаб и разделение на труда по начин, който дори не можем да си представим сега“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ