Китай отмени ограниченията върху вноса на злато за търговски банки

Китай отмени ограниченията върху вноса на злато за търговски банки

Китай отмени ограниченията върху вноса на злато за търговски банки

Китайската централна банка отмени временните ограничения върху вноса на злато, наложени на някои кредитни институции в подкрепа на юана, съобщи в. Financial Times, позовавайки се на информирани източници.

Според източниците на вестника централната банка е облекчила неофициалните ограничения миналата седмица.

Централната банка на Китай регулира вноса на злато чрез система от квоти за търговските банки. За да ограничи рязкото нарастване на покупките на метала като застраховка срещу по-слабата местна валута, НБК намали квотите за банките за внос и спря емитирането му през август.

Миналата седмица централната банка също така предупреди да не се залага на по-слабия юан и въведе мерки в негова подкрепа, включително понижаване на изискванията за валутни резерви за банките.

В началото на септември обменният курс на юана спрямо щатския долар достигна 16-годишно дъно, но оттогава се възстановява. Дали отмяната на ограниченията върху вноса на злато е свързана с това, не е ясно, твърдят източниците на Financial Times.

Спредът между цените на златото в Шанхай и Лондон се сви от рекордните 121 долара за тройунция миналия четвъртък до 76 долара днес , посочва изданието, позовавайки се на данни от публичната търговия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ