Компанията на Уорън Бъфет отчете огромна загуба от близо 44 млрд. долара за тримесечието

Компанията на Уорън Бъфет отчете огромна загуба от близо 44 млрд. долара за тримесечието

Компанията на Уорън Бъфет отчете огромна загуба от близо 44 млрд. долара за тримесечието

Спадът в цените на акциите на фондовите борси в САЩ доведе до сериозна загуба за инвестиционния гигант Berkshire Hathaway, пише Ройтерс.

Компанията, управлявана от милиардера Уорън Бъфет, отчете нетна загуба от 43,8 милиарда долара за последното тримесечие.

Инвеститорите следят внимателно Berkshire заради репутацията на Бъфет и защото резултатите от десетките му оперативни звена в секторите на застраховането, железопътното производство, енергетиката и търговията на дребно често отразяват по-широките икономически тенденции.

Нетната загуба на Berkshire се равнява на 29 754 долара за акция от клас А в сравнение с нетна печалба от 28,1 милиарда долара, или 18 488 долара за акция от клас А, през същия период на предходната година.

Berkshire също така забави обратното изкупуване на собствените си акции, като за последното тримесечие инвестиционната компания си върна акции на стойност 1 млрд. долара. От началото на годината фирмата на Бъфет е изкупила обратно акции за 4,2 млрд. долара.

Тя също така придоби акции на други компании за над 6,1 млрд. долара, което е значителен спад в сравнение с похарчените през първото тримесечие 51,1 мрлд. долара, основно за големи дялове в петролните компании Chevron Corp и Occidental Petroleum Corp.

Нетните резултати се променят бурно, защото базираният в Омаха, Небраска конгломерат трябва да отчита инвестиционни печалби и загуби от своите акции, дори ако не купува и не продава нищо .Това се превърна в проблем през второто тримесечие, тъй като Berkshire записа 53 милиарда долара загуби от инвестиции и деривати.

Акциите на трите компании, които представляват най-голям дял от портфолиото на Berkshire – Apple , Bank of America и American Express Co, поевтиняха значително.

Бъфет призовава инвеститорите да игнорират колебанията, тъй като Berkshire ще направи пари, след като акциите се покачат с течение на времето.

През 2020 г. например Berkshire загуби близо 50 милиарда долара през първото тримесечие, тъй като пандемията от COVID-19 разтърси фондовите пазари, но в крайна сметка завърши годишната с печалба от 42,5 млрд. долара.

Акциите на компанията изпреварват по-широкия пазар в САЩ през 2022 г., като от началото на годината са се понижили с 2% в сравнение с 13% спад в Standard & Poor's 500.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ