Крал долар изглежда уязвим, ако Фед промени политиката си през 2024 г.

Крал долар изглежда уязвим, ако Фед промени политиката си през 2024 г.

Крал долар изглежда уязвим, ако Фед промени политиката си през 2024 г.

Коментарите от Федералния резерв за понижения на лихвите през следващата година подсилиха аргументите за продължаващо отслабване на щатския долар през 2024 г., въпреки че силата на икономиката на САЩ може да ограничи спада при зелените пари, пише Ройтерс.

След като достигна двадесетгодишен връх фона на повишаването на лихвените проценти от Фед през 2022 г., американската валута беше до голяма степен обвързана в тесен диапазон тази година на фона на устойчивия растеж в САЩ и обещанието на централната банка да поддържа разходите по заеми високи.

Срещата на Фед миналата седмица обаче донесе неочаквана промяна на тона, след като председателят на централната банка Джеръм Пауъл каза, че историческото затягане на паричната политика, което доведе лихвите до най-високото им ниво от десетилетия, вероятно е приключило благодарение на охлаждащата се инфлация. Политиците сега предвиждат съкращения на лихвите със 75 базисни пункта през следващата година.

Падащите лихвени проценти обикновено се разглеждат като насрещен вятър за долара, което прави активите в щатската валута по-малко привлекателни за инвеститорите, търсещи добра доходност. Въпреки че стратезите очакваха доларът да отслабне през следващата година, по-бързото темпо на намаляване на лихвите може да ускори спада в стойността на валутата.

Все пак залозите за по-слаб долар се оказаха опасно начинание през последните години и някои инвеститори подхождат с голяма доза предпазливост към подобен ход. Икономиката на САЩ, която продължава да се представя по-добре от тази на много други развити страни, може да бъде един от факторите, които представляват пречка за мечите инвеститори.

Агресивното затягане на паричната политика на Фед, заедно с политиките след пандемията за стимулиране на растежа на САЩ, „подхраниха представата за американската изключителност и доведоха до най-мощното рали на долара от 80-те години на миналия век“, каза Кит Джукс, главен валутен стратег в Societe Generale.

Тъй като Федералният резерв е готов да облекчи политиката, „някои от тези печалби трябва да бъдат обърнати“, добави той.

Доларът е на път за загуба от 1% тази година спрямо кошница от валути.

Намаляваща сила?

Правилното оценява на стойността долара е от ключово значение за анализаторите и инвеститорите, предвид централната роля на американската валута в глобалните финанси.

За САЩ слабият долар би направил износа по-конкурентоспособен в чужбина и би увеличил печалбите на мултинационалните компании, като направи по-евтино конвертирането на чуждестранните им печалби в долари. Около една четвърт от компаниите от S&P 500 генерират повече от 50% от приходите извън САЩ, според данните на FactSet.

Проучване на Ройтерс в началото на декември сред 71 валутни стратези показа очаквания доларът да падне спрямо валутите на Г-10 през 2024 г., като по-голямата част от спада му ще дойде през втората половина на годината.

Дали тези прогнози ще бъдат точни може да се сведе до това как икономиката на САЩ се представя в сравнение с другите водещи икономики през следващата година и темпото, с което централните банки коригират паричната политика.

Засега ситуацията е неясна. В еврозоната спадът в бизнес активността се задълбочи през декември, според внимателно наблюдавани проучвания, които показват, че икономиката на блока почти сигурно е в рецесия. Все пак Европейската централна банка отхвърли очакванията за намаляване на лихвените проценти, тъй като остава фокусирана върху борбата с инфлацията. Еврото е нараснало с 2,4% спрямо долара тази година.

„Забавянето на растежа е по-затвърдедно в други икономики“, каза Танос Бардас, старши портфолио мениджър в Neuberger Berman, който е оптимистично настроен за долара през следващите 12 месеца. „При САЩ ще отнеме известно време растежът да се забави“, коментира още той.

Други обаче виждат признаци на сила, особено в азиатските икономики. Пареш Упадхяя, директор на стратегията за фиксиран доход и валута в Amundi US смята, че пазарът е „твърде песимистичен“ по отношение на перспективите за растеж в Китай и Индия. Ускоряването на растежа може да повиши апетита на страните за суровини, облагодетелствайки стоковите валути като австралийския, новозеландския и канадския долар.

Китай ще засили корекциите на политиката, за да подкрепи икономическото възстановяване през 2024 г., според доклади на държавни медии.

Джак Макинтайър, портфолио мениджър в Brandywine Global във Филаделфия, разчита на забавяне на растежа в САЩ, докато растежът на Китай се ускорява. Той е продава долари, за да финансира закупуването на азиатски валути.

„Бичият курс на долара е много зрял“, каза Макинтайър.

През октомври Международният валутен фонд прогнозира икономиката на САЩ да нарасне с 1,5% през 2024 г., в сравнение с 1,2% за еврозоната и 4,2% за Китай.

Разбира се, траекторията на долара може да зависи от това доколко облекчаването на Фед и спадащата инфлация вече са отразени в неговата цена. Фючърсите, обвързани с основния лихвен процент на Фед, показват, че инвеститорите отчитат повече от 140 базисни пункта в съкращения през следващата година - почти два пъти повече, отколкото политиците на Фед са предвидили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ