Кристалина Георгиева очаква инфлацията да бъде укротена догодина

Кристалина Георгиева очаква инфлацията да бъде укротена догодина

Кристалина Георгиева очаква инфлацията да бъде укротена догодина

Глобалните лихвени проценти вероятно ще продължат да растат до 2023 г., когато нагорещените цени ще започнат да се охлаждат в резултат на действията на централните банки. Това заяви пред Си Ен Би Си управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на Г-20 в Индонезия.

Цените на суровините, като например петрола, може да са се стабилизирали и дори да са започнали да вървят надолу през последните месеци, но Георгиева каза, че това се дължи на рисковете от рецесията, а не непременно на укротяване на инфлацията.

„Централните банки затягат лихвите, за да поставят инфлацията под контрол. Това е приоритет. Те трябва да продължат с тези мерки, докато стане ясно, че инфлационните очаквания остават стабилно фиксирани“, каза Георгиева.

„В момента все още виждаме инфлация да расте, трябва да я полеем със студена вода“, добави тя.

Въпреки че при много данни, използвани за определяне на инфлацията, се наблюдава забавяне, Георгиева каза пред Си Ен Би Си, че всички знаци показват, че инфлацията все още не е овладяна.

Тя добави, че е от първостепенно значение инфлацията да бъде контролирана, тъй като в противен случай доходите ще бъдат ерозирани, което ще засегне най-силно най-бедните части на света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ