Кристалина Георгиева: Украинската икономика работи забележително добре, въпреки огромните предизвикателства

Кристалина Георгиева: Украинската икономика работи забележително добре, въпреки огромните предизвикателства

Кристалина Георгиева: Украинската икономика работи забележително добре, въпреки огромните предизвикателства

Видях една икономика, която функционира въпреки огромните предизвикателства - магазините са отворени, секторът на услугите функционира, а хората ходят на работа. Това заяви управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в края на посещението си в Украйна.

„Бих искала да отдам почит на народа на Украйна за силата на духа и устойчивостта му в условията на опустошителна война, която отне живота на твърде много хора и причини широкомащабни разрушения и огромно страдание. Бях съкрушена да видя мъката на обикновените граждани и жертвите на руската инвазия в Украйна. И все пак, докато стоях пред разрушените сгради в Киев и Ирпин вчера, успях да се убедя от първа ръка в силата и непреклонността на украинския народ. Истински ме вдъхнови неговата решимост да устои в тези изключително трудни условия.", казва тя.

Георгиева обясни, че по време на посещението е имала честта да се срещне с президента Владимир Зеленски, министър-председателя Денис Шмихал, министъра по финансите Сергей Марченко и управителя на Централната банка Андрий Пишний.

„Приветствах президента Зеленски и министър-председателя Шмихал за твърдото им лидерство и похвалих украинските власти за впечатляващото икономическо управление на страната при изключително трудни обстоятелства, както и за адаптирането на политиките за справяне с огромните и сложни сътресения. Следваната ясна визия е да се премине от възстановяване към период на трансформация, реконструкция и присъединяване към ЕС“, добави тя.

Управляващият директор на МВФ заяви, че се е срещнала и с жени лидери от гражданското общество, парламента и частния сектор, както и с представители на бизнес общността. „Те също подчертаха решимостта си да работят за бъдещето на Украйна“, обясни тя.

„По време на посещението и разговорите си видях една икономика, която функционира въпреки огромните предизвикателства. Магазините са отворени, секторът на услугите функционира, а хората ходят на работа. Това е забележително свидетелство за духа на украинския народ“, каза Георгиева.

По думите й държавните агенции и икономическите институции работят забележително добре - събират данъци и изплащат заплати и пенсии.

„Банковата система функционира пълноценно. Независимо от атаките срещу критичната инфраструктура, икономиката се приспособява и през тази година се очаква постепенно икономическо възстановяване“, добави тя.

Георгиева заяви, че по време на срещите си е потвърдила непоколебимия ангажимент на МВФ да продължи да подкрепя Украйна.

„В допълнение към миналогодишното спешно финансиране МВФ е интензивно ангажиран с украинските власти чрез нашия програмен мониторинг с участието на Борда (PMB), който осигурява мощна опора за макроикономическите политики и спомага за по-нататъшното катализиране на подкрепата от донорите. Резултатите в рамките на PMB са добри, което проправя път за обсъждане на пълноценна програма за финансиране от МВФ“, обясни тя.

По думите й  международната общност ще продължи да играе жизненоважна роля в подкрепа на Украйна, включително и за посрещане на големите финансови нужди през 2023 г. и в периода след това.

„Войната в Украйна има последици с широк географски обхват за местната, регионалната и световната икономика. Само ако работим заедно като глобална общност, ще съумеем да изградим по-добро бъдеще“, каза Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ