Миналата година е била най-лошата за хедж фондовете от 2018 г. насам

Миналата година е била най-лошата за хедж фондовете от 2018 г. насам

Миналата година е била най-лошата за хедж фондовете от 2018 г. насам

Миналата година хедж фондовете отчетоха най-лошото си представяне от 2018 г. насам, като това се дължи най-вече на лошите резултати на пазара на акции, съобщи доставчикът на данни за индустрията HFR, цитиран от Ройтерс.

Жедж фондовете са регистрирали загуба от 4,25% миналата година, показва HFRI 500 Fund Weighted Composite Index, който проследява представянето на много от най-големите световни хедж фондове.

Хедж фондовете за акции отбелязаха най-лошото представяне през 2022 г. сред четирите основни категории хедж фондове, проследявани от HFR. Тяхната загуба от 10,37% обаче се оказа по-ниска от тази на широкообхватния индекс S&P 500, който се понижи с 19,4% и записа най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам.

Крипто хедж фондовете се сринаха с цели 55,08%, след като отчетоха положителна възвръщаемост само през три месеца от годината. Въпреки огромните си загуби, крипто хедж фондовете представляват малка част от активите на индустрията, която е на стойност 3,8 трлн. долара.

Докато мениджърите на капиталови и крипто портфейли бяха изправени пред предизвикателства миналата година, някои хедж фондове инвеститори постигнаха добра възвращаемост. Макро хедж фондовете надминаха средното представяне индустрията, показват данните на HFR. Индексът HFRI Macro се повиши с 9,31%, главно благодарение на стоките, количествените показатели и стратегиите за следване на тенденции, каза доставчикът на данни.

„Инвеститорите трябва да погледнат под повърхността, за да разберат какво е било представянето на индустрията през миналата година. Хедж фондовете с дълги-къси портфейли са най-голямата част от индустрията с претеглени активи“, каза Патрик Гали, управляващ партньор на консултантската фирма за хедж фондове Sussex Partners. „Като цяло вярвам, че беше добра година за хедж фондовете“, добави той.

Макро хедж фондовете търгуват в световен мащаб с широк набор от активи, като облигации, валути, акции и стоки. Това им позволи да правят интелигентни залози на фона на промените на цените на активите, причинени от нарастващите лихвени проценти и високата инфлация.

Ройтерс съобщи по-рано тази година, че инвеститорите смятат, че макро хедж фондовете вероятно ще надминат индустрията и тази година, тъй като средата на пазарите остава променлива.

Миналогодишните сътресения също се оказаха добри за мултистратегическите хедж фондове, на които е разрешено да търгуват с различни активи и пазари. Citadel на Кенет Грифин отчете печалби от 38,1% във водещия си фонд Wellington, докато Composite Fund записа ръст от 24,7%, а Millennium се повиши с 12,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ