Оживлението се завръща на пазарите

Оживлението се завръща на пазарите

Оживлението се завръща на пазарите

Световните акции продължиха възстановяването си и днес, а доходността на американските държавни ценни книжа достигна 16-годишни върхове поради опасенията, че лихвените проценти могат да останат по-високи за по-дълго време. В същото време доларът се отдръпна от последните 10-седмични върхове, съобщава "Ройтерс".

Борсовият индекс MSCI All Country (.MIWD00000PUS) се повиши с 0,4% във втора поредна сесия на ръст, отдалечавайки се от достигнатото в петък двумесечно дъно.

Паневропейският (.STOXX) се повиши с 0,7%, докато американските фючърси дават сигнал за малки печалби след отварянето на Уолстрийт по-късно.

В центъра на вниманието отново са американските държавни ценни книжа, като доходността на 10-годишните облигации се повиши до 4,366% - най-високото им ниво от 2007 г. насам.

"На финансовите пазари цари умерено оптимистично настроение.", заяви Фиона Чинкота, старши пазарен анализатор в City Index в Лондон.

Перспективите за акциите в частност обаче остават трудни. "Имахме оптимистичен юли, а сега се осъзнава, че думите на Фед за по-високи лихви за по-дълго време ще се сбъднат", добави тя, визирайки централната банка на САЩ.

Ръстът на доходността, която се движи обратно на цените, идва след изненадващо оптимистичните икономически новини от САЩ, които накараха инвеститорите да понижат очакванията си Федералният резерв да облекчи политиката си през следващата година.

Тези опасения за по-високи лихвени проценти за по-дълго време, както и притесненията за отслабващата икономика на Китай, напоследък отслабиха апетита на инвеститорите към акциите преди отскока във вторник.

Сега фючърсите върху съкровищни облигации предполагат по-малко от 100 базисни пункта (б.т.) за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през 2024 г., в сравнение със 130 базисни пункта преди няколко седмици.

В същото време обаче инфлационните очаквания почти не са се променили, което означава, че "реалната" доходност, която не отразява инфлационните очаквания, се е повишила - развитие, което вероятно ще накара инвеститорите да преоценят поемането на рискове.
Пазарите очакват повече сигнали за перспективите пред лихвените проценти от страна на политиците, когато представителите на Фед и политиците от Европейската централна банка, Английската централна банка и Японската централна банка се отправят към Джаксън Хоул, Уайоминг, за годишната си конференция на централните банки по-късно тази седмица.

Близо 300-те базисни пункта, добавени към 10-годишната реална доходност в САЩ от септември 2021 г. насам, са най-сериозното затягане на реалните лихвени нива от 25 години насам, заяви Вишну Варатан, ръководител на икономическия отдел в Mizuho Bank в Сингапур. В края на миналата седмица 10-годишната реална лихва надхвърли 2%.

В Европа доходността на бенчмарковите облигации в Германия, Франция и Италия се понижи след рязкото покачване в понеделник .

Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации на Япония достигна повече от деветгодишен връх от 0,665% , преминавайки нивото, което накара Японската централна банка да се намеси на пазара по-рано този месец.

При европейските акции ръстът бе обусловен от скока с 1,8 % на технологичния сектор (.SX8P) заради оптимизма около най-ценния производител на чипове в света Nvidia (NVDA.O) преди представянето на тримесечните му резултати в сряда.

Технологичният импулс повиши и азиатските борси, като Hang Seng (.HSI) прекъсна седемдневната си серия от загуби и завърши с 1% ръст.

Фокусът бе насочен и към банковите акции в САЩ, след като късно в понеделник S&P Global понижи кредитните рейтинги и преразгледа перспективите си за множество кредитори, предупреждавайки, че рисковете за финансирането и по-слабата рентабилност вероятно ще поставят на изпитание кредитната стабилност на сектора.

Движенията на доходността оказаха натиск и върху някои валути с по-ниска доходност, като пазарите следят за интервенции.

Доларовият индекс, който измерва валутата спрямо шест аналога от развитите пазари, се понижи с 0,18% до 103,10 пункта, което е под 10-седмичния връх от последния етък - 103,68 пункта. Еврото се повиши само с 0,1% до 1,0908 долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ