Второ плащане на обезщетения заради фалита на застрахователя "Олимпик" започва през февруари

Второ плащане на обезщетения заради фалита на застрахователя Олимпик започва през февруари

Второ плащане на обезщетения заради фалита на застрахователя "Олимпик" започва през февруари

Гаранционният фонд организира второто плащане на обезщетения по застрахователни договори, сключени чрез българския клон на фалиралата ЗК "Олимпик", което ще се извърши в началото на февруари.

Дължимите суми ще бъдат преведени от Гаранционния фонд по банков път на увредените лица, по посочените от тях банкови сметки. С плащането и по втория списък на ликвидаторите се удовлетворяват общо 335 броя претенции към българския клон на ЗК "Олимпик", съобщиха от Гаранционния фонд.

Общата стойност на плащанията по претенциите възлиза на 7,561 млн. лв., като понастоящем кипърският Гаранционен фонд е започнал частично да възстановява извършените плащания от българския Гаранционен фонд по първия списък, предоставен от ликвидаторите на ЗК "Олимпик". 

В плащанията са включени дължимите обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, на база предоставен от ликвидаторите на ЗК "Олимпик" списък на претенции. Редът за плащане е съгласно правилата за ликвидация по Кипърското законодателство, където водеща и основна роля е на ликвидаторите на ЗК "Олимпик", които приемат претенциите за плащане, одобряват размерите на дължимите обезщетения и ги включват в списък, който предоставят на българския Гаранционен фонд за изплащане.

Извън обхвата на плащанията остават съдебните разноски и лихви във връзка с дължимите обезщетения към увредените лица, както и "Каско" регресите на автомобилните застрахователи срещу ЗК "Олимпик", клон България. Причината е, че въпреки обратната еднозначната правна позиция на българския Гаранционен фонд, кипърският Гаранционен фонд не ги признава за гарантирани и в резултат не съществува механизъм за тяхното изплащане от страна на Гаранционния фонд. Аргументите на кипърската страна се основават на правни становища от български адвокатски кантори. 

Процесът по изплащане на обезщетения на увредените лица ще продължи и занапред, като динамиката на плащанията във времето, броят удовлетворени претенции, размерът на обезщетенията и други условия зависят от дейността на ликвидаторите на ЗК "Олимпик", както и от оспорванията, които прави кипърският Гаранционен фонд и правното им разрешаване, се  казва в съобщението  на фонда. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна