Проект: Ваучерите за храна стават електронни

Проект: Ваучерите за храна стават електронни

Ваучерите за храна, които работещите получават, да станат електронни. Това се предвижда в проекта за държавен бюджет за 2023 г., внесен от правителството в Народното събрание. Предвидено е да има преходен период от шест месеца от 1 януари до 1 юли 2024 г., през който ще действат едновременно ваучерите на хартия и на електронен носител, съобщава БНР.

Проектът на Държавен бюджет за 2023 година предвижда и да се запази действащото данъчно облекчение за предоставяне на социални разходи в размер до 200 лева месечно на наетите лица под формата на ваучери за храна.

По последни данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България такъв тип придобивки ползват над 700 000 работещи. Целта на дигитализацията е да се постигне намаляване на административната тежест и да се осигури по-конкурентна среда за всички, участващи в схемата за данъчното облекчение: операторите на ваучери за храна, работодателите, наети и други.

Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери Таня Обущарова, обясни, че ваучерът ще бъде под формата на карта по подобие на банковите или пък изцяло виртуален в мобилно приложение.

"Това вече ще зависи от технологиите на самите оператори и служителите ще могат по един много удобен начин да ги използват тези ваучери, но е много важно уточнението, че това остава ваучер. Няма да бъде платежна карта - дебитна или кредитна, от която ние да можем да си изтеглим пари в кеш", добави Таня обущарова. 

С ваучерите, както и досега, ще се пазарува в търговски обекти и ресторанти. С тях могат да се плащат и туристически услуги.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ