Стари дългови разходи удрят по UBS преди тежката ѝ задача около Credit Suisse

Стари дългови разходи удрят по UBS преди тежката ѝ задача около Credit Suisse

Стари дългови разходи удрят по UBS преди тежката ѝ задача около Credit Suisse

Финасовата компания UBS Group заяви във вторник, че е отделила пари, за да тегли черта и да приключи участието си в токсични ипотеки в САЩ. Печалбата ѝ обаче ще е спаднала наполовина за първото тримесечие, докато банката се подготвя за трудната задача да погълне падналия си конкурент Credit Suisse, пише Reuters в свой анализ.

Серджо Ермоти, който беше върнат на поста главен изпълнителен директор на UBS, за да ръководи поглъщането, каза, че има за цел да приключи сделката с Credit Suisse до май. Той обаче предупреди, че може да отнеме четири години за пълната им интеграция. „Има много работа и ще трябва да се вземат трудни решения през следващите месеци“, каза той по време на разговор с финансови анализатори.

Междувременно херкулесовата задача за поглъщане на Credit Suisse включва справяне с реакцията срещу сделката у дома, където хората се опасяват от хиляди съкращения на работни места.

Акциите на UBS се понижиха с 1,46% след новината за опита на най-голямата швейцарска банка да излезе на чисто от проблемите, датиращи отпреди 15 години, още от световната финансова криза. UBS заяви, че опасенията за банковия сектор в световен мащаб продължават и активността на клиентите "може да остане понижена през второто тримесечие". От банковата институция добавиха обаче, че по-високите лихвени проценти ще увеличат приходите ѝ от заеми.

Банката отчете 52% спад на тримесечните приходи, след като похарчи допълнителни $ 665 милиона за покриване на съдебни разходи. Те са свързани с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ, които всъщност изиграха централна роля в световната финансова криза. Нетната печалба от 1 млрд. долара е доста под приемливата средна стойност от 1,7 млрд. долара, показва проучване, проведено от UBS. Но най-големият координатор на богатство в света също така отчете силни приходи, възлизащи на около 42 милиарда долара.

Нейното водещо подразделение за координиране и управление на богатства  получи 28 млрд. долара чисти нови приходи. Една четвърт от тях дойдоха през последните десет дни на март след сделката за спасяване на Credit Suisse.  UBS отчете лек спад на годишната печалба преди данъци. И обяви увеличение на постъпленията от депозити, произтичащо от по-високите лихвени проценти. В същото време някои клиенти са предпочели да се прехвърляти към продукти дори с по-нисък марж.

СТАРИ ТОКСИЧНИ ДЪЛГОВЕ

UBS е емитент и притежател на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ, през петте години до 2007 г. Това сочи банката в годишния си доклад от миналата година. През ноември 2018 г. властите на САЩ започнаха съдебни действия срещу UBS, заради участието й в множество подобни сделки . Впоследствие UBS загуби съдебно дело по този проблем. „Ние сме в напреднали разговори с Министерството на правосъдието на САЩ и съм доволен, че постигаме напредък към разрешаването на проблема с това наследство“, каза Ермоти. Но приходите на банката спаднаха с 19% на годишна база, в съответствие с прогнозите, а печалбата преди данъци на подразделението се срина с 49%.

UBS заяви, че очаква придобиването на Credit Suisse да приключи през второто тримесечие, вероятно през май. Повече яснота около това кои бизнеси UBS възнамерява да запази ще се появи през следващите месеци, обясни Ермоти. Credit Suisse има присъствие в повече от 50 държави, а от UBS заявиха, че някои пазари, където бившият му съперник е активен, като Латинска Америка, „носят стойност“.

UBS все още чака официално одобрение от европейските антитръстови регулатори, след като получи първоначална зелена светлина по-рано този месец. Европейската централна банка също се очаква да подпише сделката, след като нейни колеги от САЩ, Великобритания и Швейцария дадоха одобрението си през април, обясни Ермоти. засегнатата от скандал Credit Suisse беше поставена на колене, след като клиентите я напуснаха масово на фона на глобалните сътресения в банковия сектор . Съгласно сделката, сключена набързо от швейцарските власти, UBS се съгласи да я поеме за 3 млрд. швейцарски франка, заедно с до 5 млрд. франка загуби.

UBS заяви, че не е решила дали ще запази местния бизнес на Credit Suisse, за който по-рано този месец базираният в Цюрих финансов блог Inside Paradeplatz каза, че банката проучва възможно за първично публично предлагане на акции /IPO/. „Аз лично и ние вярваме, че няма истински проблем по отношение на надзорното присъствие в Швейцария“, каза Ермоти.

„Това, което трябва да направим, е също така да вземем тези решения въз основа на факти, а не на емоции. В момента дискусията е изцяло базирана на емоции, в много случаи напълно неинформирани“, добави той.

Credit Suisse заяви в понеделник, че 61 милиарда франка (68 милиарда долара) активи са напуснали банката през първото тримесечие и че изходящите финансови потоци продължават, което само подчертава предизвикателството пред UBS. „Имаме нужда от време“, каза Ермоти в онлайн видео. И добави: „Нещата ще бъдат трудни“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред