Световната банка е одобрила заеми за 14,4 млрд. долара и 2,1 млрд. евро за Украйна

Световната банка е одобрила заеми за 14,4 млрд. долара и 2,1 млрд. евро за Украйна

Световната банка е одобрила заеми за 14,4 млрд. долара и 2,1 млрд. евро за Украйна

Световната банка е одобрила 70 заема за Украйна през последните 30 години. „Сред международните кредитни и финансови организации Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) е вторият кредитор на Украйна след Международния валутен фонд (МВФ). За 30 години ползотворно сътрудничество Световната банка е одобрила 70 заема за Украйна на обща стойност над 14,4 млрд. долара и 2,1 млн. евро, от които 11,8 млрд. долара и 1,2 млн. евро вече са получени“, се посочва в доклад на Министерството на финансите, цитиран от Ukrinform..

Още в първите дни на войната Световната банка предостави безпрецедентна помощ на Украйна – пакет от 500 млн. евро бе одобрен през март и насочен към държавния бюджет за покриване на неотложните социални и хуманитарни разходи. По време на военното положение в Украйна финансовата институция гласува три заема на обща стойност 1,85 млрд. евро и 91,16 млн. долара.

В подкрепа на Украйна, Световната банка създаде нов ефективен финансов механизъм: Доверителния фонд на донори, който помогна за набирането на 1,088 млрд. евро и 7,5 млрд. щатски долара безвъзмездни средства от САЩ, Обединеното кралство, Дания, Холандия, Австрия, Норвегия, Литва, Латвия и Исландия.

Отпуснатите средства се използват за финансова и техническа подкрепа на държавния бюджет на Украйна и помагат на страната да осъществи институционални и структурни реформи, както и дългосрочни инвестиционни проекти в приоритетните сектори на икономическото развитие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ