Тревога за глобалния растеж запрати в червената зона котировките по цял свят

Тревога за глобалния растеж запрати в червената зона котировките по цял свят

Тревога за глобалния растеж запрати в червената зона котировките по цял свят

Борсовите котировки в цял свят стартираха новата седмица с понижения, а доларът поскъпна, поради опасенията за глобалния растеж, които поставиха на изпитание издръжливостта на инвеститорите в началото на цикъл, изпълнена със срещи на централните банки в страни като Норвегия, Швеция, Швейцария, Великобритания, САЩ и Япония.

Паневропейският индекс (.STOXX) се понижи с 0,5%, повлечен от акциите на здравните заведения, банките и чиповете, съобщи „Ройтерс“.

Акциите на компаниите от сектора на храните и напитките доведоха до незначителни печалби с ръст от 0,1%, водени най-вече от поскъпване при книжата на Mondi поскъпнаха, след като фирмата за хартия и опаковки се съгласи да продаде най-големия си завод в Русия.

Британският индекс FTSE 100 също се понижи на фона на несигурна търговия несигурна търговия, тъй като инвеститорите очакват ключовите решения на централните банки за лихвените проценти тази седмица, докато акциите на Mondi поскъпнаха, след като фирмата за хартия и опаковки се съгласи да продаде най-големия си завод в Русия.

Динамичната крива на днешния борсов понеделник в Европа е белязана най-вече от движението на акциите на банка Societe Generale – третата по големина френска банка, които се сринаха с повече от 6% и са на път да отбележат най-големия си еднодневен спад от март насам след разочароващ доклад, съпътстващ очаквания с нетърпение нов стратегически план на главният изпълнителен директор Славомир Крупа.

Крупа, който пое поста на главен изпълнителен директор през май, обеща да намали разходите, за да увеличи печалбата до 2026 г. На практика това е признание, че банката не очаква почти никакъв ръст на годишните си продажби през следващите години.

Проблемите с недвижимите имоти в Китай, геополитическото напрежение и продължаващите стачки също породиха опасения за глобалния растеж.

Акциите на строителния предприемач China Evergrande Group (3333.HK) се сринаха с 25% в понеделник, след като полицията задържа няколко служители в звеното му за управление на богатството. Друг строителен предприемач - Country Garden 2007.HK - беше изправен пред поредния тест за ликвидност с крайния срок за изплащане на 15 млн. долара лихви, свързани с офшорна облигация.

Технологичните акции в региона се понижиха, като тайванската TSMC (2330.TW), най-големият производител на чипове в света, спадна с 3%, след като Ройтерс съобщи, че е казала на основните си доставчици да забавят доставките на високотехнологично оборудване за производство на чипове.

Прожекторите са насочени към централните банки

Световните централни банки са в центъра на внимание тази седмица, като пет от тези, които контролират 10-те най-търгувани валути, провеждат срещи за определяне на лихвените проценти тази седмица. Ще заседават и редица централни банки от развиващите се пазари.

Пазарите са напълно подготвени за втора поредна пауза от страна на Фед в сряда, като се очаква целевият диапазон да остане непроменен на 5,25-5,5 %, така че фокусът ще бъде върху актуализираните икономически и лихвени прогнози. Те предвиждат намаления с около 80 базисни пункта през следващата година.

Фокусът остана върху политическите решения на Федералния резерв на САЩ и на Английската централна банка, както и върху ключовите данни за вътрешната инфлация по-късно тази седмица, тъй като пазарът се надява на край на цикъла на затягане на паричната политика.

Решението на Федералния резерв на САЩ ще бъде обявено в сряда. Въпреки че преобладаващото очакване сред инвеститорите е, че централната банка ще запази лихвените проценти на стабилно равнище, те ще следят внимателно данните, за да получат по-добра представа за позицията на централната банка по отношение на инфлацията, пише CNBC.

В четвъртък се очаква Bank of England да повиши лихвите за 15-и път и да повиши референтните разходи по заемите до 5,5%.

Извън САЩ и Европа, централната банка на Австралия ще публикува протокола от заседанието си на 5 септември, а в петък централната банка на Япония ще приключи заседанието си по паричната политика. На други места в петък се очаква Народната банка на Китай също да публикува решенията си за основния лихвен процент по кредитите.

Заседанието на банката на Япония е основното събитие с повишено внимание в петък. Пазарите търсят каквито и да било признаци, че Японската централна банка може да се откаже от ултрахлабавата си политика по-бързо, отколкото се смяташе досега, след като неотдавнашните коментари на управителя Казуо Уеда доведоха до значително повишаване на доходността.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ