Уолстрийт се притече на помощ на закъсалата банка First Republic

Уолстрийт се притече на помощ на закъсалата банка First Republic

Уолстрийт се притече на помощ на закъсалата банка First Republic

Група от американски финансови институции постигна споразумение за депозиране на общо 30 млрд. долара в закъсалата банка в First Republic в опит да повишат доверието в банковата система на страната, след като наскоро тя бе разтърсена от фалити, предаде Си Ен Би Си.

На помощ на First Republic се притичат общо 11 американски банки, като гигантите Bank of America, Wells Fargo, Citigroup и JPMorgan Chase ще внесат в нея по около 5 млрд. долара, докато инвестиционните банки Goldman Sachs и Morgan Stanley ще депозират около 2,5 милиарда долара. Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street и Bank of New York Mellon ще депозират по около 1 милиард долара всяка.

„Това действие на най-големите банки в Америка отразява тяхното доверие във First Republic и в банки с всякакви размери и демонстрира цялостния им ангажимент да помагат на банките да обслужват своите клиенти и общности“, се казва в изявление на групата.

Депозитите трябва да останат в банката поне 120 дни, според съобщение на First Republic. Акциите на регионалните банки първоначално паднаха в четвъртък, но тръгнаха нагоре след доклади за плана на големите банки.

Новината идва, след като акциите на First Republic регистрираха големи загуби през последните дни, предизвикани от колапса на Silicon Valley Bank миналия петък и Signature Bank през уикенда. И двете банки имаха голям брой незастраховани депозити, подобно на First Republic, което доведе до опасения, че клиентите ще изтеглят парите си от банката. Новите депозити от големите банки също са незастраховани.

Акциите на First Republic, които приключиха търговията на ниво от 115 долара за акция на 8 март, се търгуваха под 20 долара в един момент в четвъртък. Търговията с акциите бе прекратявана многократно по време на сесията, като в края на деня те нараснаха с близо 10%, приключвайки търговията при ниво от 34,27 долара за акция.

Изпълнителният председател на First Republic Джим Хърбърт и главният изпълнителен директор Майк Рофлър изразиха „дълбока признателност“, към 11-те банки.

Банката заяви в неделя, че разполага с над 70 милиарда долара налична ликвидност, без да се броят допълнителни средства, които евентуално може да набере от Програмата за срочно финансиране на Федералния резерв. Това обаче не беше достатъчно, за да спре инвеститорите от продажба на акциите.

В четвъртък банката заяви, че има около 34 милиарда долара в брой към 15 март, без да се броят новите 30 милиарда долара в депозити. First Republic взе назаем десетки милиарди долари от Федералния резерв и Федералната банка за жилищни заеми през изминалата седмица, но ежедневните изходящи потоци на депозити сега са се „забавили значително“, казаха от банката. First Republic също спира дивидентите си от обикновени акции.

„Тази проява на подкрепа от група големи банки е добре дошла и демонстрира устойчивостта на банковата система“, се казва в съвместно изявление на Федералния резерв, Министерството на финансите, Федералната корпорация за застраховане на депозитите и Службата на контролера на валутата.

По време на голямата финансова криза няколко затруднени банки бяха закупени на ниска цена от по-големите фирми в опит да помогнат за успокояване на банковата система. Въпреки това, нереализираните загуби от облигационния портфейл на First Republic, дължащи се на бързото покачване на лихвените проценти през миналата година, са направили придобиването непривлекателно, коментират експерти.

First Republic обикновено обслужва клиенти и фирми от висок клас, а бизнесът й включва управление на богатството и заеми за жилищни недвижими имоти. Компанията отчете повече от 212 млрд. долара активи в края на декември и генерира повече от 1,6 млрд. долара чиста печалба миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ