След фалита на SVB американските власти се втурнаха да спасяват доверието в банковата система

След фалита на SVB американските власти се втурнаха да спасяват доверието в банковата система

Властите в САЩ предприеха спешни мерки за укрепване на доверието в банковата система, след като фалитът на Silicon Valley Bank (SIVB.O) създаде сериозен риск от предизвикване на по-широка финансова криза.

След драматичния уикенд регулаторните органи заявиха, че клиентите на фалиралата банка от днес ще имат достъп до всичките си депозити и създадоха нов механизъм, който да осигури на банките достъп до спешни средства. Федералният резерв също така улесни банките да взимат спешни заеми от него, пише "Ройтерс".

Механизмът, който получи името Програма за срочно финансиране на банки (BTFP), предвижда предоставяне на кредити за срок до една година на банките, спестовните асоциации, кредитните съюзи и други финансови институции. В качеството на осигуряване по тези кредити Федералният резерв ще приема държавни облигации на САЩ, задължения на федералните агенции, ипотечни облигации и редица други книжа.

BTFP става допълнителен източник на ликвидност и ограничава необходимостта от бързи продажби на американски държавни облигации и други надеждни ценови книжа в период на стрес, се казва в съобщение на Федералния резерв.

Финансовото министерство на САЩ отдели до $25 млрд. от Стабилизационния фонд за подкрепа на новия механизъм на Фед. Не се очаква обаче , че всички тези средства ще бъдат използвани.

„Съветът на управляващите Фед, внимателно следи събитията на финансовите пазари и е готов да използва целия набор от налични в него инструменти за поддръжка на домакинствата и бизнеса, готов да направи допълнителни стъпки при необходимост“,  се казва  още в съобщението на Федералния резерв.

Централната банка на САЩ повиши основния лихвен процент от нула до 4,5-4,75% за по-малко от година, което доведе до спад в цените на държавните облигации, които представляваха значителна част от портфейлите на банките.

Необходимостта от спешна продажба на облигации от Silicon Valley Bank за покриване на нуждите на вложителите доведе до големи загуби на финансовата институция и в крайна сметка до затварянето й миналата седмица.

Въпреки че мерките осигуриха известно облекчение за фирмите от Силициевата долина и световните пазари в понеделник, притесненията за по-широките банкови рискове остават и пораждат съмнения дали Фед ще се придържа към плана си за агресивно повишаване на лихвените проценти. "Смятаме, че стъпките, предприети от Фед, Министерството на финансите и (Федералната корпорация за застраховане на депозитите), решително ще прекъснат психологическия "цикъл на обреченост" в регионалния банков сектор", каза Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay в Торонто.

Този "епизод" със сигурност ще допринесе за по-високи нива на  волатилност, като инвеститорите ще следят с тревога за появата на други пукнатини, докато политиката на Фед продължава да се затяга, смятат анализатори.

Намесата на администрацията на Байдън подчертава как непрестанната кампания на Фед и другите големи централни банки за ограничаване на инфлацията води до напрежение във финансовата система и световните пазари.

Фалиралата Silicon Valley Bank (SVB), смятана за един от финансовите стълбове на икономиката на стартиращите предприятия, е продукт на продължилата десетилетия ера на евтини пари, но с уникални рискове, които я правят особено уязвима, подчертават от "Ройтерс". И когато миналата седмица последва масово изтегляне на средства от банката, бързо се разпространиха притесненията, че и други регионални банки могат да изпаднат в сходна ситуация.

В опит да ограничат разрастването на пожара регулаторните органи също така предприеха бързи действия за затваряне на нюйоркската Signature Bank , която през последните дни бе подложена на натиск.

За разлика от SVB, чийто основен бизнес бе със стартиращите предприятия, нюйоркската Signature Bank работеше основно в сферата на криптовалутите. Към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около 110,36 милиарда долара, а депозитите в нея са в размер на 88,59 милиарда долара.

Колапсът на SVB - най-големият банков фалит от 2008 г. насам - породи и опасения относно това дали клиентите от малкия бизнес ще могат да плащат на служителите си, при положение, че Федералната служба за застраховане на депозити - FDIC - защитава само депозити до 250 000 долара. По нейни данни обаче, около 89% от депозитите на SVB на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на 2022 г.

Представители на Министерството на финансите заявиха, че вложителите в нюйоркската Signature Bank, която беше затворена в неделя от финансовия регулатор на щата Ню Йорк, също ще бъдат обезщетени без загуби за данъкоплатците.

Пазарите обаче реагират негативно, въпреки уверенията на властите, че няма място за тревоги. 

Цените на петрола показаха силен спад в ранната следобедна търговия на фона на опасенията за криза в американската банкова индустрия, съобщи MarketWatch.

Котировките на майските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures паднаха в ранния следобед с 4,6% до $78,98 за барел.

Априлските фючърси за лекия суров петрол в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) също се понижиха, 4,9%, до $72,89 за барел.

В същото време еврото поскъпна спрямо долара до 1,0737 - най-висок ръст от близо месец, при положение, че определеният в петък от ЕЦБ референтен курс бе 1,0586 долара за евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ