Технологии

Alexa скоро ще може да имитира гласа на мъртви роднини

Alexa скоро ще може да имитира гласа на мъртви роднини

Alexa скоро ще може да имитира гласа на мъртви роднини

Гласовият асистент на Amazon - Alexa скоро ще може да възпроизвежда гласовете на членове на семейството, дори и те да са мъртви.

Опцията, демонстрирана на конференцията „Re:Mars“ на Amazon в Лас Вегас, е в процес на разработка и ще позволи на виртуалния асистент да имитира гласа на конкретен човек въз основа на по-малко от минута предоставен запис.

Рохит Прасад, старши вицепрезидент и главен учен на Alexa, каза по време на събитието в сряда, че желанието зад функцията е да се изгради по-голямо доверие във взаимодействията, които потребителите имат с Alexa, чрез поставяне на повече „човешки качества на емпатия и афект“.

„Тези качества станаха още по-важни по време на продължаващата пандемия, когато толкова много от нас загубиха хора, които обичаме. Въпреки че AI не може да премахне тази болка от загубата, определено може да направи спомените им трайни,“ каза Прасад.

Във видеоклип, пуснат от Amazon на събитието, малко дете пита „Alexa, може ли баба да ми дочете „Магьосникът от Оз“?“ След това Alexa потвърждава искането и преминава към друг глас, който имитира бабата на детето. След това гласовият асистент продължава да чете книгата със същия глас.

За да създаде функцията, Прасад каза, че компанията е трябвало да се научи как да прави „висококачествен глас“ с по-кратък запис, за разлика от часовете записи в студио. Amazon не предостави допълнителни подробности за функцията, която неминуемо ще предизвика повече опасения за поверителността и етични въпроси относно съгласието.

Натискът от страна на Amazon идва, след като по-рано тази седмица конкурентът Microsoft заяви, че намалява своите предложения със синтетични гласове и определя по-строги правила, за да „осигури активното участие на говорещия“, чийто глас е пресъздадена. Microsoft заяви във вторник, че ограничава кои клиенти могат да използват услугата, като същевременно продължават да подчертават приемливи употреби като интерактивен герой на Бъгс Бъни в магазините на AT&T.

„Тази технология има вълнуващ потенциал в образованието, достъпността и забавлението, но също така е лесно да си представим как може да се използва за неподходящо представяне и измама на слушатели,“ се казва в публикация в блог от Наташа Крамптън, която оглавява отдела за етика на AI на Microsoft.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ