Най-голямата скандинавска авиокомпания подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ

Най-голямата скандинавска авиокомпания подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ

Най-голямата скандинавска авиокомпания подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ

Скандинавската авиокомпания SAS е подала молба за процедура по несъстоятелност в САЩ, предаде Ройтерс.

От компанията предупредиха, че стачните действия на нейните пилоти са с отразили на финансовото и състояние и ликвидността.

Преговорите за заплащане между SAS и нейните пилоти се пропаднаха в понеделник, което доведе до стачка, усложняващата допълнително хаоса при пътуванията в цяла Европа в началото на пиковия ваканционен период.

Компанията посочи в изявление днес, че ще продължи да обслужва клиентите си през целия процес на несъстоятелност, въпреки че пилотската стачка оказва влияние върху графика на полетите. В изявлението се казва още, че целта на процедурата е да се ускори планът за преструктуриране на компанията, обявен през февруари.

„За да продължат с изпълнението на ключови елементи от плана, SAS и някои от нейните дъщерни дружества доброволно подадоха документи по Глава 11 на кодекса в САЩ за несъстоятелност, правен процес за финансово преструктуриране, проведен под надзора на федералния съд на САЩ“, се казва в съобщението

SAS се опитва да привлече нови инвеститори, като за целта компанията трябва да намали разходите си, включително за персонал и за наети самолети, които стоят бездействащи поради затвореното руско въздушно пространство и бавното възстановяване в Азия.

Авиокомпанията заяви във вторник, че нейната оценка е, че има достатъчно ликвидност, за да изпълни бизнес задълженията си в близко бъдеще. Тя обаче добави, че стачката „има отрицателно въздействие върху ликвидността и финансовото състояние на компанията и ако бъде продължителна, това въздействие може да стане съществено“.

Анализаторът на Nordnet Пер Хансен каза, че SAS се нуждае от ново начало. Той обаче смята, че стачката ще се проточи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ