Байдън възнамерява да наложи мита върху китайските електромобили

Байдън възнамерява да наложи мита върху китайските електромобили

Байдън възнамерява да наложи мита върху китайските електромобили

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да наложи нови мита за Китай още следващата седмица, насочени към стратегически сектори, включително електрическите превозни средства, съобщава  Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Официалното съобщение, което може да се случи още следващия вторник, се очаква до голяма степен да запази съществуващите налози, според един от източниците на агенцията, който обаче добави, че решението може да бъде отложено.

Новите мита могат да включват и вноса от Китай на полупроводници и соларно оборудване.

Подробностите за точната стойност или категориите тарифи, които ще бъдат наложени, са оскъдни. Офисът на търговския представител на САЩ отправи своите препоръки към Белия дом преди седмици, но окончателното съобщение беше отложено, тъй като пакетът беше обсъден вътрешно, посочва източник на Ройтерс.

Байдън, който се стреми да бъде преизбран на президентския пост през ноември, се стреми да покаже различен подход от този на републиканския кандидат Доналд Тръмп, който предложи налагането на всеобхватни мита, които служителите на Белия дом смятат за твърде груби и склонни да предизвикат инфлация.

Белият дом и Офисът на търговския представител на САЩ отказаха коментар на информацията на Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че мерките могат да предизвикат ответни действия от страна на Китай в момент на повишено напрежение между двете най-големи икономики в света. По-широкото налагане на мита от страна на Доналд Тръмп по време на неговото президентство през периода 2017-2021 г. предизвика ответни мерки от Китай по отношение на вносните мита, предаде БНР.

Байдън каза, че не иска търговска война с Китай, въпреки че отбеляза, че двете страни са навлезли в нова парадигма на конкуренция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ