Бразилия изпревари Белгия като най-голям вносител на китайски електромобили

Бразилия изпревари Белгия като най-голям вносител на китайски електромобили

Бразилия изпревари Белгия като най-голям вносител на китайски електромобили

Бразилия изпревари Белгия като най-голям експортен пазар на нови "зелени" китайски автомобили, сочат пазарни данни, цитирани от Ройтерс. Китайските производители увеличават продажбите на пазарите извън Европа, след като ЕС започна разследване на субсидиите, получавани от китайските производители не електромобили, посочва агенцията.

През април вносът на китайски електромобили и плъгин хибриди в Бразилия се е увеличил 13 пъти на годишна база до 40 163 броя, с което страната за втори месец е най-големият пазар на тези коли, сочат данните на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

През януари Бразилия беше на десето място сред пазарите на китайски електромобили, но след това последва рязък скок на вноса, чиято цел е да изпревари очакваното от юли насетне повишаване на митата за внос на електромобили и хибриди. С тази мярка страната се опитва да насърчи местното производство.

Няколко китайски автопроизводители вече увеличават инвестициите си в Бразилия. (BYD строи производствен комплекс, от който трябва да започнат да излизат готови автомобили още в края на годината или в началото на следващата, Great Wall Motor съобщи, че заводът му в Бразилия ще заработи още този месец.

През април Бразилия стана и вторият пазар за китайски автомобили от всякакви видове след Русия, която логично запази първото си място, посочва Ройтерс,цитирана от БТА.

В периода януари-април вносът на китайски електромобили спада на пазарите във Франция, Испания, Нидерландия и Норвегия, отбелязват от CPCA.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ