Honda планира да изгради голям завод за електромобили в Канада

Honda планира да изгради голям завод за електромобили в Канада

Honda планира да изгради голям завод за електромобили в Канада

Японският автомобилостроител Honda е решил да изгради следващия си завод за електрически превозни средства в Източна Канада. Проектът е оценен на няколко милиарда долара, съобщи канадски правителствен източник пред АФП.

Споразумението трябва да бъде обявено в четвъртък, 25 април, според същия източник. То е било сключено с канадското федерално правителство, но и с провинция Онтарио, където ще бъде разположен заводът. Както правителството на Канада, така и провинцията ще допринесат с финансова подкрепа за проекта. 

Без да предоставя подробности, министърът на провинция Онтарио Дъг Форд приветства плановете на Honda  в началото на седмицата. 

"Сключихме ново споразумение. Става дума за най-важното споразумение в историята на Канада. Ще е два пъти по-важно от това с Volkswagen, което се оценява на 7 милиарда канадски долара", заяви той в понеделник в реч в Торонто. 

През януари, когато се спомена за първи път за споразумението с Honda в японските медии, всекидневникът "Никей" обяви, че става дума за най-големите инвестиции на автомобилостроител в страната, или обща инвестиция от около 14 милиарда канадски долара.

Този завод на Honda , който ще бъде построен в Алистън, на час път от Торонто, ще е третият за електрически превозни средства в Онтарио, след тези на Volkswagen и на Stellantis в Уиндзор.

Канада положи значителни усилия, за да привлече компаниите в сектора на електрическите превозни средства, насърчавайки ги чрез данъчни стимули, чиста енергия и редица стъпки за осигуряване на редки минерали.

Във федералния си бюджет, обявен миналата седмица, правителството на Джъстин Трюдо въведе нов данъчен кредит за бизнеса, предоставяйки отстъпка от 10 на сто върху разходите за строителство на нови жилища, използвани в ключови сегменти на веригата за доставки на електрически превозни средства.

През 2021 година Honda  си постави за цел изцяло да електрифицира гамата си от автомобили до 2040 година, като компанията предвижда колосали инвестиции, за да я постигне, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ