Китай иска от ЕС да преразгледа митата за електромобилите

Китай иска от ЕС да преразгледа митата за електромобилите

Правителството на Китай призова Европейския съюз да преразгледа налагането на мита върху китайските електрически превозни средства (EV), съобщава държавната информационна агенция Синхуа.

"В светлината на тяхната икономическа структура и огромен размер, Китай и ЕС работят най-добре, като се обединяват по големи икономически и търговски въпроси. Би било по-рентабилно за ЕС да се възползва от предимствата на Китай, за да развие своя собствена EV индустрия", се посочва в коментар на Синхуа, цитиран от БНР. 

Реакцията на Китай идва ден, след като Европейската комисия очерта временни изравнителни мита, които планира да приложи към електрическите превозни средства на батерии (BEV), внасяни от Китай, стигащи за някои модели до 38,1%, ако преговорите с Пекин не доведат до решение относно несправедливото субсидиране на китайските производители на електромобили.

Ходът на ЕК идва и месец, след като САЩ разкриха подобни планове за четирикратно увеличаване на митата върху китайските електромобили до 100%.

Акциите на китайските производители на електромобили се повишиха в четвъртък, след като ден по-рано Европейският съюз обяви по-високи мита от 38% върху китайските електромобили, съобщи CNBC. Китайският производител на електромобили BYD, който беше най-печелившият в индекса Hang Seng, скочи с 8% по време на сутрешната търговия, но следобед намали някои печалби и се търгуваше с около 6%. Geely  се повиши първоначално с около 4 %, докато колегите му от Nio и Li Auto  поскъпнаха с около 1,5 %. Подкрепяната от държавата SAIC  се понижи с 1,5% в късната следобедна търговия.

Анализаторите на Citi заявиха, че допълнителните мита на ЕС са "като цяло благоприятни", докато един от анализаторите на Morningstar посочи, че допълнителните мита са "скромни" в сравнение с повишенията на САЩ върху китайските електромобили миналия месец.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ