Производството на автомобили във Великобритания отбелязва ръст трети пореден месец

Производството на автомобили във Великобритания  отбелязва ръст  трети пореден месец

През април британските автомобилни производители са произвели 66 500 автомобила, което е с 9,9% повече от същия период на миналата година. Това е третият пореден месец на стабилен ръст след период на също толкова стабилен спад в производството, показват данните от доклад на  Британското дружество на производителите и търговците на автомобили (SMMT) .

Производството продължава да се подобрява, докато веригите за доставки се възстановяват и недостигът на полупроводници намалява. Именно тези два проблема накараха производството на автомобили в Обединеното кралство да падне до най-ниското си ниво от 1956 г. през 2022 г. или 9,8% в сравнение с 2021 г. Спрямо предпандемичната 2019 г. спадът през 2022 г. е 40,5%, се казва още в доклада на SMMT.

Делът на колите с хибридни или само електрически двигатели от общо произведените във Великобритания през април е 37,7%. Произведени са общо 112,3 хил. такива коли, което е с 56,2% повече от година по-рано. От произведените през април автомобили 54.8 хил., или 82.4%, са изнесени.

Така обемът на износа нараства с 14,7%.. Европейският съюз остава основният пазар за британските автомобилни продукти, като представлява 58,4% от износа на автомобили от Обединеното кралство. Освен това нараства обемът на износа за САЩ и Австралия съответно с 36,2% и 226,8%.

Износът на автомобили за Китай обаче намалява с 3,6%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ