Volkswagen ще инвестира в мини в опит да стане световен доставчик на батерии

Volkswagen ще инвестира в мини в опит да стане световен доставчик на батерии

Volkswagen ще инвестира в мини в опит да стане световен доставчик на батерии

Volkswagen планира да инвестира в мини, за да намали цената на батерийните клетки, да задоволи половината от собственото си търсене и да продава на клиенти трети страни. Това обяви член на борда на автомобилния производител, отговарящ за технологиите, предава Ройтерс

Най-големият производител на автомобили в Европа иска неговото звено за батерии PowerCo да стане глобален доставчик на батерии, а не само да произвежда за собствените нужди на Volkswagen. PowerCo ще започне с доставка на клетки на Ford за 1,2 милиона автомобила, които американският производител на автомобили изгражда в Европа на електрическата MEB платформа на Volkswagen, каза Томас Шмал в интервю за Ройтерс.

В дългосрочен план Volkswagen планира да изгради достатъчно клетки, за да посрещне половината от глобалните си нужди от батерии, като повечето производствени мощности са разположени в Европа и Северна Америка, според Шмал. "Тясното място за суровините е минният капацитет – затова трябва да инвестираме директно в мините", каза той.

Автомобилният производител си партнира по сделки за доставка с минни компании в Канада, където ще построи първия си завод за батерии в Северна Америка.

Шмал отказа да коментира други обмисляни местоположения или къде и кога Volkswagen може да инвестира директно в мини, като каза, че компанията няма да разкрие тази информация, докато пазарът не се установи по-добре. 

Производството или снабдяването с батерии на разумна цена е ключово предизвикателство за автомобилни производители като Volkswagen, Tesla и Stellantis, тъй като те се стремят да направят електрическите превозни средства (EV) достъпни.

PowerCo, създадена миналата година, цели 20 милиарда евро (21,22 милиарда долара) годишни продажби до 2030 г. Това е амбициозна пътна карта за единица, която все още не произвежда в мащаб. Производството ще започне през 2025 г. в завода на PowerCo в Залцгитер, Германия, 2026 г. във Валенсия, Испания и 2027 г. в Онтарио, Канада. В петгодишния разходен план на Volkswagen от 180 милиарда евро, до 15 милиарда са заделени за трите обявени завода за батерии и някои източници на суровини. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ